- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rusija više neće verovati ni Evropskoj uniji ni Americi; „Gvozdena zavesa“ se već spušta

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nas
Rusija više neće verovati ni Sjedinjenim Državama ni Evropskoj uniji. Ako i kada dođe do obnavljanja dijaloga, to će biti moguće isključivo na osnovu jednakosti i ravnoteže interesa svih učesnika, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji nakon sastanka sa beloruskim kolegom.
Ministar je podsetio da je Brisel inicijativno uništio sve mehanizme koji su decenijama stvarani između Rusije i EU i da je reč o samitima koji su održavani dva puta godišnje, godišnjim sednicama Vlade Rusije i Evropske komisije, kao i 20 sektorskih dijaloga, čiji je jedan deo bio posvećen pregovorima o bezviznom režimu.

„Sve je to srušeno preko noći. Zato i ne čudi što sada izostaju takvi odnosi. Ali, mi se nikada nećemo zatvoriti. Reći ću samo da od sada i nadalje nećemo verovati ni Americi ni Evropskoj uniji“, istakao je Lavrov.

Evropa treba da pazi dok spušta „gvozdenu zavesu“

Prema njegovom mišljenju, EU već spušta „gvozdenu zavesu“ i najvažnije je da u procesu ograđivanja od Rusije ne prignječi i sebe.

„Što se tiče gvozdene zavese, Evropa je, praktično, već spušta. Neka samo pazi da ne prignječi sebe. Taj proces je pokrenut“, ocenio je Lavrov nakon razgovora sa šefom beloruske diplomatije, odgovarajući na pitanje o perspektivama odnosa sa Evropskom unijom.

On se takođe osvrnuo i na zapadne sankcije protiv Rusije, naglasivši da Evropa trpi mnogo veće posledice sankcija koje je Vašington uveo Moskvi od Sjedinjenih Američkih Država, pri čemu američka strana sebe „pošteđuje“ i da je sasvim moguće da SAD žele da oslabe Evropsku uniju kao konkurenta.

Zapad se uzda u povinovanje drugih zemalja njegovoj volji

Kako je istakao, Zapad, posebno, SAD računaju na potpuno povinovanje drugih zemalja njihovoj volji, koja odražava njihove egoistične interese, što je bilo demonstrirano na aktuelnom samitu NATO-a u Madridu.

„Kao što smo se više puta uverili, savremena Evropa koju predstavlja Evropska unija gubi svoju nezavisnost ili one karakteristike nezavisnosti koje je imala i potpuno se potčinjava stavovima koje nameće Vašington“, istakao je on.

NATO grubo krši osnivački akt sa Rusijom

Odluka NATO-a da pojača vojno prisustvo Sjedinjenih Američkih Država u Evropi i poveća snage na istoku kontinenta predstavlja grubo kršenje osnivačkog akta Rusija - NATO, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Odluke koje su donete na najgrublji način krše osnivački akt, pre svega kad je u pitanju obaveza NATO-a da ne raspoređuje trajno značajne borbene snage na teritoriji novih članica Alijanse, pri čemu imam u vidu istočnoevropske članice bloka“, objasnio je ministar na konferenciji za medije.
Šef ruske diplomatije je takođe dodao da Moskva nije inicirala raskid akta Rusija-NATO, on i dalje važi.

U pravnom smislu osnivački akt i dalje postoji, nismo inicirali proceduru raskida tog sporazuma, istakao je on.

Lavrov je istakao da će Rusija opredeliti dalje korake nakon analize toga kako će, konkretno, i u kojoj meri biti sprovedene odluke koje je NATO usvojio na samitu u Madridu.
Prethodno su lideri NATO-a na samitu u Madridu usvojili novi Strateški koncept do 2030. godine, prema kom je Rusija proglašena „direktnom pretnjom po bezbednost“.

Moskva ima adekvatan odgovor

Rusija čini sve, istakao je Lavrov, kako ne bi zavisila od Zapada u kritični važnim oblastima.
Prema njegovom mišljenju, adekvatan odgovor Moskve na destruktivnu politiku Zapada može biti dalje proširenje saradnje sa najbližim saveznicima i istomišljenicima, kako u okviru Saveza Rusije i Belorusije, tako i Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), Evroazijske ekonomske unije, Zajednice Nezavisnih Država.
Ruski ministar je naglasio da je Moskva zahvalna Minsku za potpuno razumevanje ciljeva i zadataka specijalne operacije Rusije u Ukrajini. Dodao je i da dve zemlje konstantno održavaju dijalog na ovu temu.
Ruski ministar nalazi se u poseti Minsku, upriličenoj povodom obeležavanja 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Rusije i Belorusije.

Osnivački akt Rusija - NATO

Prethodno je zamenik generalnog sekretara NATO Mirča Joana izjavio da zbog specijalne operacije Rusije u Ukrajini, NATO nema ograničenja za jačanje pozicija na istočnom krilu.
Ranije je ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras u okviru sastanka ministara spoljnih poslova članica NATO-a u Briselu izjavila da je isteklo vreme Osnivačkog akta Rusija-NATO i da je potreban novi pristup bezbednosti u Evropi.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ranije je izjavio da Zapad ne pokazuje spremnost da Rusiji pruži pravno obavezujuće, dugoročne bezbednosne garancije, konkretno, da odbija dalje širenje NATO-a, uključujući povlačenje „bukureštanske formule“ da Ukrajina i Gruzija postanu članovi Alijanse. On je ukazao na potrebu da se vojni kapaciteti, uključujući udarne, i infrastruktura NATO-a vrate na stanje iz 1997. godine kada je potpisan Osnivački akt Rusija-NATO.
Osnivački akt o odnosima, saradnji i bezbednosti između Rusije i NATO je politički dokument koji fiksira obaveze strana u oblasti osnovnih sfera, normi i mehanizama odnosa među njima.
Britanski vojnici na vojnim vežbama NATO-a u Estoniji - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
RUSIJA
Potvrda američke okupacije Evrope: Zašto NATO višestruko jača trupe na istoku
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev  - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
RUSIJA
Medvedev: Moguće je da će NATO „dovući nuklearno oružje“ na teritoriju novih članica Alijanse
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala