- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska: Upozorili smo međunarodne organizacije na planirane provokacije Kijeva

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaUništene privatne kuće nakon što je ukrajinska vojska granatirala selo Gorlovka u Donbasu
Uništene privatne kuće nakon što je ukrajinska vojska granatirala selo Gorlovka u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
Pratite nas
Kijevski režim sprema provokaciju u Odesi kako bi optužio Rusiju za uništavanje civilne infrastrukture i ubistvo civila, izjavio je na brifingu načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom general-pukovnik Mihail Mizincev.
Kako je objasnio, planirano je inscenirano uništavanje jednog od javnih objekata sa statistima koji bi za 500 dolara izigravali žrtve u masovnom ubistvu. U cilju realizacije provokacije, istakao je on, u grad su stigli strani novinari i saradnici UNICEF-a.

„Unapred upozoravamo svetsku zajednicu i međunarodne organizacije da je u najskorije vreme planirano da se ove i druge lažne vesti o navodnim zločinima ruskih snaga, koje fabrikuju kijevske vlasti uz podršku zapadnih pokrovitelja, masovno objave u medijima. Još jednom skrećemo pažnju da Oružane snage Ruske Federacije tokom specijalne vojne operacije ne gađaju civilne objekte i isključivo humano se odnose prema stanovništvu“, istakao je Mizincev.

Kako je Mizincev još izjavio, ukrajinska vojska je rasporedila privremene punktove na teritoriji koledža u Bahmutu (DNR). On je dodao da su na teritoriji koja pripada koledžu razmestili oklopna vozila, minobacačke položaje i tešku artiljeriju.

Ekstremisti suzbijaju sve pokušaje evakuacije civila

Prema njegovim rečima, pod izgovorm bezbednosti, ekstremisti su zabranili lokalnim žiteljima da napuštaju svoje domove, a svi pokušaji evakuacije u bezbedne oblasti se grubo suzbijaju.
Mizincev je takođe istakao da su ukrajinski ekstremisti opremili kasarne u obrazovnim institucijama Kramatorska, a na teritoriji gradskog parka „Jubilejni“ rasporedili su oklopna vozila i artiljeriju velikog kalibra.

Demineri neutralisali 43. 818 eksplozivnih naprava

On je naglasio i da su deminerski odredi Oružanih snaga Rusije i Ministarstva za vanredne situacije proverili 3.683,57 hektara teritorije, kao i neutralisali 43.818 eksplozivnih naprava u DNR i LNR.
„Ukupno je provereno: 3.683, 57 hektara teritorije, 35 zgrada (od čega 13 objekata od javnog značaja), dva mosta i 9,64 kilometara puteva. Otkriveno je i neutralisano 43.818 eksplozivnih naprava“, istakao je Mizincev.

Centar dečijeg stvaralaštva pretvorili u skladište oružja

Ukrajinski ekstremisti su oformili skladište oružje u zgradi dečijeg stvaralaštva u Zaporožju.

„U Zaporožju, u zgradi gradskog Centra dečijeg stvaralaštva (Zaporoški trg), ekstremisti su razmestili uporište, opremili skladište oružja i municije, a oko objekta i na gornjim spratovima okolnih stambenih objekata postavili su vatrene i snajperske položaje“, objasnio je on.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.
Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ukrajinski vojnici sa prenosivim sistemom Carl Gustaf M4  - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
RUSIJA
Ruska vojska: Ukrajinski neonacisti postavili položaje kod škole i obdaništa u Kramatorsku
Ruski vojnik u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
RUSIJA
Ukrajinska fabrika laži: 40 glumaca snima fejk priloge da bi diskreditovali rusku vojsku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala