- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska: Ukrajinski neonacisti postavili položaje kod škole i obdaništa u Kramatorsku

© AP Photo / Andrew MarienkoUkrajinski vojnici sa prenosivim sistemom Carl Gustaf M4
Ukrajinski vojnici sa prenosivim sistemom Carl Gustaf M4  - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Pripadnici neonacističkih ukrajinskih bataljona blokirali su puteve i postavili vatrene položaje, kao i artiljeriju na prilazima škole i obdaništa u Kramatorsku, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Ministarstva odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.
Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska je slično delovala i u Odesi, gde su na gornjim spratovima stambenih zgrada bili postavljeni vatreni položaji i snajperski punktovi. Lokalni stanovnici nisu evakuisani iz svojih stanova i faktički se koriste kao živi štit, objasnio je Mizincev.
„U Seversku u Donjeckoj Narodnoj Republici na teritoriji škole broj 3 raspoređena su oklopna vozila, artiljerija velikog kalibra i višecevni bacači raketa ukrajinskih oružanih formacija, dok u fiskulturnoj sali drže stanovnike obližnjih kuća, navodno pod izgovorom da se osigura njihova bezbednost“, dodao je on.
Kako je naveo, ukrajinski nacionalisti, koristeći taktiku nacista iz Drugog svetskog rata, žele da do temelja spale grad Avdejevku zajedno sa civilima, a zatim da za to okrive rusku vojsku.
„Iz presretnutih radio-veza neonacista i stranih plaćenika pouzdano je utvrđeno da su tokom približavanja Avdejevki Oružaniha snaga Rusije i formacija Donjecke Narodne Republike, kopirajući taktiku ‘spaljene zemlje’ koju su koristili nacisti tokom Drugog svetskog rata, nameravaju da zbrišu grad sa lica zemlje“, rekao je Mizincev na brifingu u sredu.
On je naveo da se u jednom od ovih radio razgovora navodi da su ukrajinske snage dobile naređenje da spale Avdejevku do tla, a da sa civilima mogu da rade šta hoće, samo da ih ne puštaju kućama.
„Svrha ovakvih dejstava ukrajinskih neonacista je da optuže Oružane snage Rusije za navodno neselektivne udare na civilne objekte sa širokim medijskim izveštavanjem u ukrajinskim i zapadnim medijima, prema već razrađenom scenariju“, istakao je Mizincev.
General je dodao i da su jedinice za razminiranje Oružanih snaga Rusije i Ministarstva za vanredne situacije Rusije tokom specijalne operacije proverile 3.642,24 hektara teritorije i neutralisale 40.651 eksplozivni objekat.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.
Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala