- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemačka traži od Litvanije da ukine blokadu prevoza robe u Kalinjingrad

© Sputnik / Mihail GolenkovKalinjingrad
Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
Pratite nas
Blokada prevoza robe u Kalinjingrad koji je uvela Litvanija uskoro bi mogla da bude ukinuta na zahtev Nemačke, prenelo je onlajn izdanje nemačkog „Špigla“, pozivajući se na svoje izvore.
„U sporu povodom zabrane tranzita pojedinih vrsta robe u rusku enklavu Kalinjingrad došlo je do pomaka. Prema informacijama 'Špigla', uskoro bi ta mera mogla da bude ukinuta, na zahtev Nemačke“, prenosi list.
Prema informacijama „Špigla“, Federalna vlada Nemačke „insistira na tome da se ovaj region isključi iz paketa sankcionih mera, kako bi se izbegla eskalacija“.
„Sasvim je moguće da će Brisel objaviti preporuke, odnosno pravno objašnjenje četvrtog paketa sankcija, u kojem će biti precizirano da prevoz robe u Kalinjingrad nije obuhvaćen sankcijama“, piše list.
U tekstu se navodi da je nemačka vlada uznemirena zbog litvanske blokade prevoza robe u Kalinjingrad i da insistira na ukidanju te zabrane.
„Prema informacijama 'Špigla', Federalna vlada Nemačke je uznemirena zbog dejstava Litvanije. Berlin ne deli mišljenje Litvanaca da roba koja je pod sankcijama ne sme da se prevozi u Kalinjingrad preko teritorije Evropske unije. Navodi se da je to 'transport iz Rusije u Rusiju, što je dozvoljeno“, navodi „Špigl“.
Evropska unija je prekinula teretni saobraćaj iz Rusije u evropske zemlje još početkom aprila, ali je prevoz robe u Kalinjingradsku oblast bio izuzet iz tih ograničenja.
Zabrana koju je uvela Litvanija odnosi se samo na teretni tranzit robe koja je pod sankcijama Evropske unije. Litvanska železnica je obavestila Kalinjingradsku železnicu o tome da se od 18. juna prekida prevoz robe koja je pod sankcijama EU.
Novi trajekt „Maršal Rokosovski“ stigao u Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
RUSIJA
Poljski ugao: Kalinjingrad je mogao biti naš, ali umesto toga je rusko strašilo za zapadne zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala