- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljski ugao: Kalinjingrad je mogao biti naš, ali umesto toga je rusko strašilo za zapadne zemlje

© Sputnik / Mihail Golenkov / Uđi u bazu fotografijaNovi trajekt „Maršal Rokosovski“ stigao u Kalinjingrad
Novi trajekt „Maršal Rokosovski“ stigao u Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
Pratite nas
Kalinjingradska oblast, koja je danas izuzetno važna za Rusiju, nakon Drugog svetskog rata trebalo je da postane poljska teritorija, ali umesto toga danas predstavlja rusko uporište i strašilo za zapadne zemlje, piše poljski list „Onet“.
Danas je Kalinjingradska oblast najviše pogođena antiruskim sankcijama Zapada. Primer je i nedavni potez Litvanije, koja je uvela zabranu tranzita robe iz Rusije do Kalinjingrada preko svoje teritorije. Situacija u ovom evropskom regionu postaje sve napetija, piše poljski novinar Petar Rogozinski.
„Zanimljivo je to što je ta teritorija u prošlosti bila deo Istočne Pruske. Sve se promenilo odmah nakon Drugog svetskog rata. Prvobitno je planirano da nakon poraza nacističke Nemačke ta teritorija pripadne Poljskoj. Međutim, to se nije dogodilo, jer su vlasti u Kremlju odlično znale da će zahvaljujući tome dobiti stratešku i prestižnu teritoriju“, piše novinar.
Nemački Kenigsberg postao je sovjetski, a nakon toga ruski Kalinjingrad koji danas predstavlja sedište Baltičke flote Rusije.
Poljski novinar skreće pažnju na to da je Kalinjingradska oblast danas najmilitarizovanija teritorija u Evropi koja graniči sa Poljskom i Litvanijom, članicama NATO-a i EU.
„Ne treba zaboraviti da su prestonice tih zemalja u dometu nuklearnih raketa koje se tamo nalaze“, konstatuje Rogozinski.
Poljski analitičar Vitold Sokala uveren je da Kalinjingrad danas ima, pre svega, značaj prestiža za Rusiju.
„To je vojni plen, suvenir iz toliko vredne pobede Sovjetskog Saveza nad fašističkom Nemačkom. Istovremeno, to je teritorija koja je važna i sa vojne i ekonomske tačke gledišta“, ocenjuje ekspert.
Takođe podseća da je Rusija poslednjih godina mnogo investirala u ekonomiju Kalinjingrada, između ostalog i u plutajući gasni terminal. Sokala smatra da, u vojnom smislu, Kalinjingrad nesumnjivo bio i ostao uporište, strašilo za zapadne zemlje. On ne isključuje ni potencijalni značaj teritorije kao odskočne daske za ofanzivne operacije, jer Rusija aktivno širi vojnu infrastrukturu u tom regionu, uključujući i nuklearnu.
Sokala zaključuje da aktuelnu situaciju i odnos snaga u regionu može izmeniti ulazak Finske i Švedske u NATO.
Ranije je Litvanska železnica obavestila Kalinjingradsku železnicu da će 18. juna prekinuti transport robe koja potpada pod sankcije EU. Nakon toga je saopšteno da se ograničenja tranzita tereta iz ruskih regiona u Kalinjigradsku oblast preko teritorije Litvanije odnose i na drumski transport robe.
Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
RUSIJA
Blokada Kalinjingrada nova provokacija sa Zapada – kako će odgovoriti Rusija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala