- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: NATO ocenama o Rusiji ozbiljno inicira konfrontaciju na svim frontovima

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Uđi u bazu fotografijaRusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
Pratite nas
Označavanje Rusije kao direktne pretnje NATO je ozbiljno iniciranje konfrontacije sa Rusijom na svim frontovima, ocenio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.
„Postojanje takve države kao što je Rusija priznaje se za ozbiljnu pretnju Alijansi. To je ozbiljan preokret i realno iniciranje konfrontacije sa nama, obuzdavanja Rusije na svim frontovima uz primenu svih sredstava“, rekao je Gruško.
Podsetimo, lideri NATO-a na samitu u Madridu usvojili su novi Strateški koncept do 2030. godine, prema kom je Rusija proglašena „direktnom pretnjom po bezbednost“.
NATO se za vreme samita u Madridu vratio modelu osiguravanja vojne bezbednosti iz vremena Hladnog rata, ocenio je Gruško.
„Glavni zaključak koji možemo da izvučemo jeste da je NATO završio evolucioni salto u svom razvoju posle osnivanja 1949. godine i vratio se izvorima, modelu osiguravanja bezbednosti iz vremena Hladnog rata“, rekao je ruski diplomata tokom obraćanja na panelu kluba „Valdaj“.
On je dodao da će Moskva izanalizirati odluke sa samita Alijanse sa vojnog aspekta prilikom donošenja neophodnih mera u cilju osiguranja sopstvene bezbednosti.

NATO počinje novu trku u naoružanju

NATO počinje novu trku u naoružanju i teško je predvideti koakvi bi napri ili dramatični događaji mogli da zaustave opasnu spiralu u koju Alijansa uvlači ceo svet.
Kako je rekao, iz istorije je poznato da tako nešto zahteva obaveznu demonizaciju protivnika.
Prema njegovim rečima, pristupanje Švedske i Finske NATO je najžalosnija epizoda evolucije evropske bezbednosti.
Kada članstvo bude formalizovano, NATO će početi da govori da je rusko-finska granica najranjivija, da treba braniti 1.300 kilometara i da zbog toga treba i dalje razmeštati snage, dodao je on.
Kako je naveo, posle ulaska te dve zemlje u NATO postoji rizik da se region Baltičkog mora pretvori u arenu vojnog rivalstva, upozorava ruski diplomata.
NATO-a je ocenom da su postupci Pekinga protivrečni interesima Alijanse, napravio zaokret u azijsko-pacifičkom regionu i doveo u sumnju pravo Pekinga na nezavisan razvoj, izjavio je on.

„To nije samo zaokret politike NATO-a ka pacifičkom regionu, izlazak van okvira prvobitnog mandata, jer se Alijansa ipak bavi održanjem bezbednosti u severnoatlantskom regionu. Prvo pitanje koje bi trebalo postaviti ljudima koji su pisali te formulacije bilo bi: u kom regionu Kina predstavlja pretnju interesima NATO-a“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, NATO će, zapravo, dovesti u sumnju pravo Kine da se razvija kao nezavisna država.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
SVET
Stoltenberg: NATO se spremao za konfrontaciju sa Rusijom od 2014.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala