- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenberg: NATO se spremao za konfrontaciju sa Rusijom od 2014.

© AP Photo / Bernat ArmangueGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
NATO je odavno počeo da se priprema za konfrontaciju sa Rusijom, još 2014. godine, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare posle drugog dana samita Alijanse u Madridu.
„NATO se za to pripremao dugo, a ne da smo 24. februara shvatili da je Rusija opasna. Realnost je da smo se za to pripremali od 2014. godine. Stoga smo povećali naše vojno prisustvo na istoku Alijanse i NATO je počela da ulaže više novca za odbranu“, istakao je Stoltenberg.
On je dodao da je NATO za sada dogovorio samo šemu za stvaranje Snaga za reagovanje od 300 hiljada vojnika, koje zemlje Alijanse tek treba da popune.
„Dogovorili smo se o novom modelu i strukturi NATO-a, njegovom okviru i principima. A zatim će saveznici morati da daju svoj doprinos ovom modelu“, konstatovao je on.
Prema njegovim rečima, većina snaga biće „domaće“, kao i da je planirano da se to uradi sledeće godine.
Ranije je generalni sekretar NATO-a saopštio da Alijansa planira da ojača borbene grupe na svojim istočnim granicama, kao i da poveća brojnost Snaga za brzo reagovanje sa sadašnjih 40 na više od 300 hiljada.
Samit NATO-a održava se u Madridu od 28. do 30. juna. Alijansa je izradila i usvojila novi Strateški koncept, uzimajući u obzir aktuelna dešavanja na međunarodnoj sceni i strateške perspektive razvoja organizacije. Rusija se u njemu naziva „najznačajnijom pretnjom“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala