- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIP Rusije: Proterivanje ruskih diplomata iz Bugarske je odraz otvorene mržnje prema Moskvi

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
Pratite nas
Situacija u vezi sa daljim funkcionisanjem ruske ambasade u Bugarskoj je zaista ozbiljna. Ako Sofija ne preispita odluku o proterivanju ruskih diplomata, Moskva će postaviti pitanje održanja svog diplomatskog prisustva u toj zemlji, izjavio je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Aleksandar Gruško.

„Situacija je zaista ozbiljna, jer se akt koji su počinile bugarske vlasti ne može smestiti ni u jedan okvir. Ova akcija nije samo odraz neprijateljstva, nego otvorene mržnje. Faktički, naša ambasada je lišena mogućnosti da funkcioniše kao diplomatsko predstavništvo“, izjavio je Gruško novinarima.

On je naglasio da je Rusija upozorila da ako ta odluka ne bude preispitana, pred ruskim vlastima biće pokrenuto pitanje o samom održanju ruskog diplomatskog prisustva u Bugarskoj, kao i neophodnosti bugarskog diplomatskog predstavništva u Rusiji.
Gruško je takođe dodao da će odgovornost za radikalne posledice proterivanja ruskih diplomata snositi Sofija.
Prethodno je ambasador Rusije u Sofiji Eleonora Mitrofanova izjavila da će pred ruskim vlastima pokrenuti pitanje o zatvaranju ruske ambasade u Sofiji.
U utorak je bugarski ministar Kiril Petkov objavio da Bugarska proteruje 70 ruskih diplomata, koji su, navodno, uhvaćeni u špijunaži. Nakon toga se oglasila zamenica predsednika Vlade Bugarske, lider socijalista Kornelija Ninova koja je pozvala poslanike parlamenta da nalože ministru spoljnih poslova zemlje da povuče notu o proterivanju ruskih diplomata.
Kao odgovor na odluku bugarskih vlasti, ruski ambasador podnela je bugarskom MIP-u protestnu notu zahtevajući poništenje odluke o proterivanju diplomata. Rok koji je Rusija dala Bugarskoj istekao je u 12.00 č u petak. U Moskvi su obećali da će odgovoriti na ovaj čin bugarskih vlasti, kao i da mere neće nužno biti simetrične. Mitrofanova je izjavila za bugarsku TV da postoji mogućnost raskida diplomatskih odnosa zbog masovnog proterivanja ruskih diplomata. Prema njenim rečima, postupci Sofije ne mogu proći bez posledica.
Zastava Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
RUSIJA
U Bugarskom gradu protest protiv proterivanja ruskih diplomata
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
RUSIJA
Bugarski stručnjak: Premijer je proterivanjem 70 ruskih diplomata prezreo sopstvenu zemlju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala