- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Dejstva kijevskog režima su zločin protiv čovečnosti

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nas
Dejstva kijevskog režima u Donbasu mogu se okvalifikovati samo kao zločin protiv čovečnosti, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na otvaranju desetog Peterburškog međunarodnog pravnog foruma.

„Za dejstva kijevskog režima nema druge definicije osim zločina protiv čovečnosti", rekao je Putin.

Osvrćući se na glavnu temu skupa u Sankt Peterburgu, koja glasi „Ostati u pravu", Putin je je ocenio da nezakonite sankcije i narušavanje sporazuma u sferi strateške stabilnosti dovode u sumnju samu suštinu globalnog pravnog sistema.
„Glavna tema današnjeg susreta – 'Ostati u pravu' – danas zvuči posebno aktuelno. Primena nelegitimnih sankcija, ignorisanje fundamentalnih principa poštovanja suvereniteta država i nemešanja u unutrašnje stvari, narušavanje sporazuma u sferi strateške stabilnosti ne samo da nanose štetu odnosima zemalja i naroda, nego dovode u sumnju samu suštinu globalnog pravnog sistema“, rekao je Putin.
On je naveo da Rusija kao jedna od vodećih svetskih država beskompromisno brani princip vladavine zakona.
„Smatramo to bazičnim uslovom za izgradnju pravdenog, višepolarnog svetskog poretka, zasnovanog na ravnopravnoj saradnji u političkoj sferi, u oblasti bezbednosti, ekonimiji, nauci, kulturi, sportu“, naglasio je Putin.
Predsednik Rusije je istakao da zemlje koje insistiraju na svojoj posebnosti narušavaju pravo, precrtavaju pojmove kao što su neotuđivost imovine i sloboda govora, rekao je Putin.
„Zemlje koje propovedaju sopstvenu izuzetnost i u svojoj unutrašnjoj politici prekoračuju pravo, precrtavaju pojmove kao što su neotuđivost imovine, sloboda govora. Dominacija jedne zemlje, ili grupe zemalja na svetskoj sceni ne samo da je kontraproduktivno nego je i opasno i neizbežno povećava sistemske rizike velikih razmera“, rekao je Putin.
On je istakao da Rusija razvija odnose sa svima koji su za njih zainteresovani, kao i da je Moskva otvorena za dijalog o strateškoj stabilnosti i neširenju naoružanja.
„Ruski dnevni red u međunarodnim poslovima je uvek bio i ostaje konstruktivan. Razvijamo višestrane odnose sa svima koji su za to zainteresovani, pridajemo veliki značaj saradnji s Ujedinjenim nacijama, G20, BRIKS, ŠOS i drugim organizacijama“, rekao je Putin.
Prema njegovim rečima, ignorišu se prirodna prava drugih učesnika u međunarodnim odnosima, selektivno se tumače fundamentalni principi nedeljivosti bezbednosti.
Putin je ocenio da je međunarodnom pravu potrebno da se razvija, a ne da se ukida, te da je ono sada pod diktatom i namernim odbijanjem pojedinih zemalja da poštuju principe humanizma i pravdenosti.
„Danas se može čuti da pravo više ne može adekvatno da reaguje na probleme i izazove savremenosti, na burne i fundamentalne promene. Čuju se i radikalnije ocene o ukidanju samog pojma međunarodnog prava. Kategorički se ne slažem s takvim zaključcima. Definitivno, sistem međunarodnog prava teba da se razvija, ali nije potrebno da se mešaju uzroci i posledice“, dodao je Putin.
Slovenačka oklopna vozila BVP M80 poslata u Ukrajinu - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
RUSIJA
Putin saopštio koji je konačan cilj specijalne vojne operacije u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala