- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva o pozivu Zelenskog da isključi Rusiju iz Generalne skupštine UN: Glumački čin

© Sputnik / Yuryi AbramochkinGeneralna skupština UN
Generalna skupština UN - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nas
Poziv predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da se Rusija isključi iz Generalne skupštine UN je još jedan njegov glumački čin, Savet bezbednosti UN neće davati takvu preporuku, smatra direktor Odeljenja za međunarodne organizacije Ministarstva spoljnih poslova Rusije Petar Iljičev.
„A kako on to namerava da uradi? Na osnovu čega? U poglavlju 2, član 6 (Povelje UN) govori se da to treba da se uradi na preporuku Saveta bezbednosti UN. Savet bezbednosti neće prihvatiti takvu preporuku“, objasnio je Iljičev novinarima, dodajući da će Rusija staviti veto.
„To je samo još jedan njegov glumački čin da privuče pažnju“, dodao je on.
U utorak je Savet bezbednosti UN održao još jednu diskusiju o ukrajinskoj krizi. Sednici je putem video veze učestvovao i Zelenski. On je pozvao da se Rusija isključi iz svih struktura UN zbog navodnog kršenja principa te organizacije. Zelenski je takođe ranije pozvao na isključenje Rusije iz Saveta bezbednosti UN, što je takođe tehnički nemoguće.
Mehanizam za isključenje jedne države iz UN predviđen je članom 6 poglavlja 2 Povelje UN. U njemu se navodi: „Članicu Organizacije koja sistematski krši principe sadržane u ovoj Povelji Generalna skupština može isključiti iz Organizacije na preporuku Saveta bezbednosti“.
Učešće Rusije u Savetu bezbednosti UN kao stalnog člana propisano je članom 23 Povelje. Da bi se Rusija isključila iz Saveta bezbednosti, bila bi potrebna izmena Povelje UN. Prema Povelji UN, amandmani zahtevaju potpis svih stalnih članica Saveta bezbednosti. Istovremeno, Rusija ima pravo veta na takav predlog.

Učešće UN u sudu za ukrajinske vojnike

Iljičev je naveo i da je Rusija skeptična u pogledu mogućnosti učešća UN u tribunalu za vojnike Ukrajine.
„Na osnovu iskustva, sudovi koje smo imali za bivšu Jugoslaviju, za Ruandu, su veoma niske efikasnosti, veoma skupi i ne uvek nepristrasnog pravosuđa. Posle Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, stradali su uglavnom Srbi“, primetio je Iljičev odgovarajući na pitanje da li Rusija smatra da je potrebno da se UN umeša u sud za ukrajinsku vojsku.
„Nismo baš pozitivno nastrojeni prema međunarodnoj pravdi u obliku u kojem je zamišljena. Glavni cilj tribunala nije samo da kazni krivce, već i da promoviše nacionalno pomirenje. Nažalost, oni nikog nisu pomirili, već naprotiv, antagonizam se proširio. Nisu doprineli zalečivanju rana. Veoma smo skeptični (u pogledu mogućnosti uključivanja UN) zbog postojećeg iskustva“, zaključio je on.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
RUSIJA
UN o zahtevu Zelenskog da Rusiju isključe iz Generalne skupštine: O tome odlučuje Savet bezbednosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala