- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

UN o zahtevu Zelenskog da Rusiju isključe iz Generalne skupštine: O tome odlučuje Savet bezbednosti

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICGeneralna skupština Ujedinjenih nacija
Generalna skupština Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Odluke o isključenju zemalja iz Generalne skupštine Ujedinjenih nacija donosi Savet bezbednosti, izjavila je na brifingu portparol predsednika GS UN Paulina Kubijak, komentarišući zahtev ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se Rusija isključi iz te organizacije.
„Ovakve odluke donosi Savet Bezbednosti“, izjavila je Kubijakova.
To čini usvajanje ovakve odluke nemogućom, jer Rusija ima pravo veta u SB UN.
U utorak je u Savetu bezbednosti UN održana redovna sednica povodom ukrajinske krize. Na sednici se preko video-linka uključio i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je zahtevao da se Rusija isključi iz svih struktura UN zbog navodnog kršenja principa organizacije.
Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski izjavio je da je učestvovanje ukrajinskog lidera zamišljeno da bi se stvorila pogodna atmosfera kako bi se „isprosilo“ više oružja od učesnika samita NATO-a, ali članovi SB UN počinju da bivaju umorni od ukrajinske tematike i „pozorišni trikovi“ Zelenskog nisu pomogli da se podigne „stepen diskusije“.
Učešće Rusije u Savetu bezbednosti UN u svojstvu stalnog člana propisano je članom 23 Statuta organizacije. Da bi se Rusija isključila iz sastava SB UN bila bi potrebna izmena Statuta. U skladu sa Statutom UN, za izmenu je potreban potpis svih stalnih članica SB UN. Istovremeno, Rusija ima pravo veta na ovakve predloge.

Specijalna vojna operacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sednica Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
RUSIJA
Zelenski pozvao UN da upute izaslanika u Kremenčug, nazvao Rusiju terorističkom državom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala