- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Igranje na zapadnu kartu za Srbiju i Srpsku bi bilo kao odlazak u četnike 1945. /video/

© AP Photo / Manu BraboČetnik - ilustracija
Četnik - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nas
Ukoliko bi Srbija i Srpska zaigrale samo na zapadnu kartu, to bi bilo kao odlazak u četnike '45. Dok iz Rusije i Kine dobijamo realnu pomoć, sa Zapada ne dobijamo nikakvu konkretnu ponudu osim da budemo bespogovorno poslušni uz poruku da ćemo se na zimu manje kupati, rečeno je na tribini „Srbija i Srpska u pozadini globalnog sukoba u Ukrajini“.
Srbija i Republika Srpska ne mogu i ne smeju učiniti bilo šta protiv svoje političke i vojne neutralnosti, jer bi tako u ukrajinskom sukobu postale strane u ratu koji nije njihov, ocenio je šef predstavništva RS u Beogradu Mlađen Cicović na tribini održanoj u Beogradu.

Igrati samo na zapadnu kartu je ko odlazak u četnike '45.

Politikolog dr Nenad Kecmanović podsetio je da sva ispitivanja javnog mnjenja u Srbiji i Srpskoj pokazuju da je narod u vrlo visokom procentu od oko 80 odsto protiv sankcija Rusiji a da je podrška evrointegracijama na istorijskom minimumu od oko 35 odsto.
Nakon sprečavanja ministra Sergeja Lavrova da dođe u Beograd, boravka Milorada Dodika u Sankt Peterburgu, ali i političkog favorizovanja Moldavije i Ukrajine u Briselu, oba trenda će se nastaviti uvećanom dinamikom, istakao je Kecmanović i dodao da će pri tolikoj rusofiliji i evroskepticizmu u narodu, vlasti u Srbiji i Srpskoj imati dodatnu podršku očuvanju neutralnosti.
„Niko danas ne osporava da će Rusija i Kina pobediti, ni da je američka moć u opadanju a da EU propada. Same SAD više ne prednjače nego sprečavaju druge da napreduju. U tom kontekstu i mi treba da projektujemo našu političku neutralnost. Danas igrati samo na zapadnu kartu to je kao '45. otići u četnike“, ocenio je Kecmanović.

Ponuda Zapada: Odreknite se svega i nećete se kupati

Politikolog Aleksandar Pavić rekao je da Srbija i Srpska iz Rusije i Kine dobijaju realan novac, dok sa Zapada ne dobijamo nikakvu ponudu „osim da slušamo“. Osim toga, Zapad nam poručuje: „Ove zime ćete se manje tuširati, nosićete džempere pošto ćete morati da smanjite termostate, seći ćete šume, a pored toga što smo ekološki najsvesniji na svetu, počećemo da ložimo ugalj“.
„Sjajno je što pripadamo narodu koji ne pristaje na takve budalaštine. Dodik je to jasno rekao, mislim u ime svih Srba. Imamo nešto vrlo konkretno, 85 odsto čovečanstva nije uvelo sankcije Rusiji i on je bio tamo s onima koji hoće da rade bez uslovljavanja. Perspektiva ekonomska je na Istoku, a ne na porobljenom Zapadu i među njegovim satelitima. Zapad nam ne nudi sad, kao što nikad nije ni ranije, bar neku poštenu ponudu“, smatra Pavić.
Ponuda Zapada Srbima mogla bi se definisati kao „odreknite se svega i nećete se kupati“, naglasio je on.
Prema njegovim rečima, danas prisustvujemo još jednoj svetloj stranici srpske istorije koja ne bi smela da bude ukaljana ni na koji način, a tokom ukrajinske krize trebalo da nastavimo da ostanemo neutralni, uprkos svim pritiscima Zapada.
„Srbi sa obe strane Drine danas održavaju jedan civilizacijski nivo koji je potpuno stran ostatku Evrope“, naglasio je Pavić.

Dolazi vreme promene granica

Geopolitičar Milomir Stepić rekao je da u opticaj sve otvorenije ulazi teza da se granice Ukrajine moraju menjati i da ta teza dolazi i sa ruske i sa zapadne strane.
Promena granica Ukrajine je prito cena koju je Zapad spreman da plati ne bi li Rusiju uvukao u „unapred besplodne pregovore“, dodao je on.
„Efekat domina je očigledan, pokrenut je onemogućavanjem Zapada da civilizacijski, geopolitički i geoekonomski kidnapuje Ukrajinu iz istočno-pravoslavnog sveta i priključi je sebi kako bi je preumio, a preti da se prenese i na ostale delove Evrope. Ako Rusija namerava da ostvari mnogo krupniji, suštinski geopolitički cilj a to je da istera SAD iz zapadne Evroazije i ukloni taj transatlantski NATO mostobran neophodan je međukorak, a to je da demontira tu zatečenu balkansku strukturu“, smatra Stepić.
U tom kontekstu, trebalo bi apostrofirati notornu činjenicu da se pod okriljem Zapada, naročito u kontekstu njegove opadajuće moći, srpski interesi ne mogu ostvariti a da je to moguće samo u preoblikovanim odnosima koji se naziru, ocenio je Stepić.
„Srpski marš“ u znak podrške teritorijalnom integritetu Srbije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
REGION
Zašto Srbija i Srpska ne smeju da pokleknu pod pritiskom Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala