- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zašto Ukrajina uporno pokušava da zauzme Zmijsko ostrvo

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Fotonak/Cropped photo / Zmijsko ostrvo u Crnom moru
Zmijsko ostrvo u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Zmijsko ostrvo je strateški važna lokacija u Crnom moru i zato ne čudi što Kijev opet i iznova neuspešno pokušava da ga osvoji. Ukrajinske trupe, kako ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti, pokušavaju da ga zauzmu kako bi sprečili Rusiju da vazdušnim i morskim putem kontroliše isporuke naoružanja Ukrajini sa Zapada.
Kako je izjavio portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov, ukrajinska vojska je prošle nedelje po drugi put pokušala da zauzme Zmijsko ostrvo vazdušnim i artiljerijskim napadima, kao i desantom.

Važan strateški značaj

Ruski vojni ekspert Viktor Litovkin objašnjava za Sputnjik da je Zmijsko ostrvo strateški važno.
„Ostrvo se praktično nalazi u delti Dunava, preko puta Odese i Nikolajeva. Ko njime upravlja, ima mogućnost da kontroliše sve brodove koji prolaze kroz ušće reke Dunav i idu u Herson, Očakovo...“, kaže sagovornik.
Vojni ekspert Vladimir Gundarov slaže se da je ostrvo, iako malo, strateški značajna lokacija u severozapadnim vodama Crnog mora.
„Ostrvo ima 0,205 kvadratnih kilometara. Nalazi se u blizini ukrajinsko-rumunsko pomorske granice. Odavde je zgodno kontrolisati sve brodske puteve u ovom regionu. Pored ovog ostrva ne može nezapaženo da prođe nijedan brod“, ističe stručnjak.
Prema rečima Andreja Golovatjuka, pukovnika u rezervi i člana predsedništva ruske organizacije „Oficiri Rusije“, na Zmijskom ostrvu se mogu razmestiti sredstva za praćenje vazdušne i pomorske situacije.
„Praktično svi vazdušni i pomorski transportni putevi kojima se šalje naoružanje iz zapadnih zemalja u Ukrajinu do Odese biće kontrolisani“, kaže Golovatjuk.
Veliku ulogu, prema mišljenju Litovkina, igra to što se na ostrvu može rasporediti naoružanje.
„Ostrvo je malo da se na njemu stacionira ceo garnizon, ali se mogu razmestiti protivraketni odbrambeni sistemi, protivbrodski sistemi ‘Bal’ i ‘Bastion’“, napominje Litovkin, podsećajući da postoji i luka u kojoj se mogu postaviti torpedni čamci.

Rusija svim silama štiti Zmijsko ostrvo

Imajući sve ovo u vidu, Vladimir Gundarov ne iskljuje mogućnost da će Ukrajina, nastaviti da granatira Zmijsko ostrvo.
„Oni su dobili američke protivbrodske rakete ‘Harpun’. Ovim projektilima mogu da ciljaju sve brodove koji se približe ostrvu. Oružane snage Ukrajine će nastaviti sa pokušajima da zauzmu ostrvo, zato će verovatno biti i trećeg, i četvrtog napada“, objašnjava stručnjak.
Međutim, ruske snage će, kako ističe Golovatjuk, uložiti maksimalni napor da zaštite ostrvo.
„Uverili smo se da je i drugi pokušaj ukrajinskih trupa da zauzmu Zmijsko ostrvo bio neuspešan. To samo znači da je ono dobro zaštićeno, kao i da ga brani borbeno spremna grupa ruskih oružanih snaga“, kaže ekspert, ističući da Oružane snage Rusije za odbranu ostrva koriste, pre svega, sisteme PVO, streljačko oružje i uređaje za otkrivanje vazdušnih i pomorskih ciljeva.
Nakon neutralisanja sredstava za napad, prema rečima Gundarova, ruske trupe su sa 14 projektila uništile kontrolne centre u Odesi i Očakovu.
„Ima razloga da verujemo da su u Očakovu uništeni čamci kojima je ukrajinska vojska planirala da se iskrca na ostrvo“, kaže on.
Konašenkov je precizirao da su raketni i artiljerijski napadi na Zmijsko ostrvo izvedeni ukrajinskim raketama „točka-U“, projektilima ispaljenim iz višecevnih raketnih bacača „uragan“ i haubica M-777 kalibra 155 milimetara. Prema njegovim rečima, ruska PVO je uništila 140 dronova, kao i četiri rakete „točka-U“. Nijedan ukrajinski projektil nije uspeo da pogodi cilj. General je dodao da je u vazdušnom prostoru u oblasti oko Zmijskog ostrva uočen i strateški obaveštajni dron američke avijacije „global hok“ RQ-4.
Podsetimo, kijevski režim je u maju napravio nekoliko očajničkih pokušaja da izvrši desant na mesto koje ima važan značaj za obezbeđivanje kontrole nad severozapadnim delom Crnog mora.
Ruski Mi-24 - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2022
RUSIJA
Ukrajina izgubila 14 borbenih letelica u pokušaju da povrati Zmijsko ostrvo
Zmijsko ostrvo - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
RUSIJA
Treba li Rusiji Zmijsko ostrvo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala