- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Prvi Srbin u „fudbalu sutrašnjice"

© Foto: Printskrin/FC Red Bull SalzburgStrahinja Pavlović, Salcburg, Austrija
Strahinja Pavlović, Salcburg, Austrija - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Kao grom iz vedra neba u utorak je odjeknula vest da je Strahinja Pavlović (21) prešao iz Monaka u Red Bul Salcburg u transferu vrednom devet miliona evra. Reprezentativac Srbije zadužio je dres jednog od najmodernijih klubova u Evropi, koji se po konceptu mnogo izdvaja u odnosu na ostale. I odmah da kažemo – napravio sjajan potez.
Dovedi mladog igrača jeftino, razvij ga i potom prodaj kao zvezdu, kao što je to bio slučaj sa Norvežaninom Erlingom Holandom, je model uspeha pomoću kojeg je Red Bul Salcburg inkasirao više od 200 miliona evra u proteklih pet godina.

„Imamo najmlađi tim u istoriji. Najvažnije je da planirate tri ili četiri godine unapred i da u akademiji vidite koji će igrač biti za korak ispred ostalih“, ističe često direktor Kristof Frojnd.

Otkako je 2005. kupila ovaj klub, čuvena kompanija za proizvodnju energetskih pića, koja je i tehnički sponzor, Salcburg je postao apsolutni gospodar austrijskog fudbala sa 13 titula šampiona i devet kupova. Iako su redovni učesnici Lige Evrope ili Lige šampiona, njihov najveći međunarodni uspeh je titula u omladinskoj Ligi šampiona 2017. godine, kao priznanje za sjajan rad sa klincima.
Sa ekipom prosečne starosti od 23 godine, u kojoj su njih 20 stranci iz celog sveta, Salcburgova strategija je jasna: pronaći najtalentovanije fudbalere na svetu, uvećati im tržišnu vrednost i potom ih bogato prodati. A naravno, ne beže ni od ulaganja i plaćanja ozbiljnih obeštećenja kao što je to bio slučaj sa Pavlovićem.
Mane, Keita, Holand kao dobri primeri
Dobar primer kako Salcburg funkcioniše je Sadio Mane. Novi napadač Bajerna stigao je u Austriju za samo četiri miliona evra sada već davne 2012, a samo godinu kasnije prodali su ga Sautemptonu za 23 miliona, odakle je posle dostigao vrh svetskog fudbala prelaskom u Liverpul.
© AFP 2023 / FRANCK FIFESadio Mane, Liverpul
Sadio Mane, Liverpul - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Sadio Mane, Liverpul
Formula je potom uspešno ponovljena u slučaju Nabija Keite. Došao je 2014. za 1,5 milion evra, da bi 2016. bio prodat Lajpcigu za gotovo 30 miliona. Ili superzvezda Erling Holand za koga su platili osam miliona evra 2019. a potom prodali Dortmundu za 20 miliona, uz zagarantovanu zaradu od daljeg transfera u Mančester siti.
Jasna posvećenost stvaranju fudbalera
Filozofija Salcburga je ranije bila drugačija, jer su okosnicu tima činili igrači u zenitu svojih karijera, ali se 2012. model promenio i krenuo u smeru pronalaženja talenata.
Projekat je zahtevao drugačiju dimenziju, sa jasnom posvećenošću fudbalskom obrazovanju koje se baziralo na dve stvari: uspostavljanju mreže internacionlanih skauta i izgradnji trening centra visoke kategorije.
© AP Photo / Martin MeissnerNorveški fudbaler Erling Holand
Norveški fudbaler Erling Holand - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Norveški fudbaler Erling Holand
„Tražili smo samo mlade igrače od 16 do 19 godina. Zvali su nas mnogi agenti, ali nas njihovi igrači nisu zanimali jer su uglavnom bili stariji i neprikladni za naš stil fudbala“, kaže Frojnd.
Oni fudbaleri koji prođu visoke standarde imaju priliku da treniraju u Red Bul Akademiji, treining kompleksu nove generacije na obodu Mocartovog grada, koji je posvećen dečacima iz omladinske škole koji čine srce i dušu i prvog tima.
Veze sa Afrikom, Azijom i Južnom Amerikom
Izvan granica Austrije, Salcburg sarađuje sa skautima iz Afrike, Azije i Južne Amerike, a Red Bul ima i svoj moderni trening centar u Brazilu.
„Ne možete samo da odete u Afriku ili Aziju, da im objasnite kako igrate fudbal i odvedete im najveće talente. Iza toga stoji veliki posao“, tvrdi Frojnd čiji skauti po nekoliko puta godišnje lete širom sveta.
Za sve ove igrače, logično, nema mesta u prvom timu, pa klub ima dogovor sa lokalnim drugoligašem Liferingom, da im šalje igrače na pozajmicu.
Filozofija rada Red Bul Salcburga, koju je 2012. uspostavio doskorašnji trener Mančester junajteda Ralf Rangnik, se jasno oslikava i u poruci „Mi smo fudbal sutrašnjice“, koja je ispisana ispred Red Bul Arene.
© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaNemački fudbalski stručnjak Ralf Rangnik
Nemački fudbalski stručnjak Ralf Rangnik - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Nemački fudbalski stručnjak Ralf Rangnik
Kada je reč o privlačenju najtalentovanijih fudbalera iz celog sveta, u Salcburgu znaju da njihov jak adut leži u činjenici da dobro kombinuju porodičnu atmosferu ponosnog kluba, daleko od mejnstrima, ali konkurentnog u Evropi.
„Ovde mladi fudbaleri imaju priliku da se osećaju dobro i dobijaju šansu da igraju fudbal na profesionalnom nivou ranije od ostalih. Važno nam je da imaju dobre uslove i da treniraju odlično“, sumira sportski direktor.
Dakle, u Salcburgu imaju jasnu strategiju: da pomognu igračima u integraciji i ponude im minute pre nego što završe u nekom većem klubu. Ukratko, da budu deo nečije karijere, a ne njen završetak.
Ako Pavlović, inače prvi Srbin u novom sistemu Red Bul Salcburga, bude to dobro shvatio i ispoštovao, očekujmo veliku karijeru za momka iz Šapca i ljubimca Dragana Stojkovića Piksija.
Dres ovog kluba nosili su pre njega i Saša Ilić, Milan Dudić i Đorđe Rakić, ali je to bio neki drugi Salcburg, iz nekih prošlih vremena, daleko od ovog danas.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala