- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Sprečili novi svetski rat“: Ruski tajni agenti mnogo puta uticali na tok svetske istorije

© Fotolia / JgolbyTajni agenti - ilustracija
Tajni agenti - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Ruski ilegalni obaveštajci (tajni agenti) postizali su rezultate koji su ponekad neopisivi i koji su menjali tok svetske istorije, takvih primera je mnogo, ali još nije došlo vreme da se o svemu tome priča, rekao je za Sputnjik šef Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

„Uticaj ilegalnih obaveštajaca na tok svetske istorije je nesumnjiv i veliki, a primera ima mnogo. Tako su naši tajni agenti, zajedno sa predstavnicima drugih jedinica Spoljne obaveštajne službe, svojevremeno učinili sve što je bilo u njihovoj moći kako bi u inostranstvu otkrili tajne o pravljenju nuklearnog oružja. To nam je omogućilo da u najkraćem roku obezbedimo sebi pouzdanu zaštitu i da osujetimo konkretne planove koje su kovali na Zapadu, pre svega u SAD, za uništavanje naše države masovnim atomskim bombardovanjem“, saopštio je Nariškin.

Po njegovim rečima, obaveštajci su, u suštini, sprečili novi svetski rat koji je pretio da postane poslednji u istoriji čovečanstva.
„Na tok svetske istorije nesumnjivo je uticao i Heroj Rusije Aleksej Kozlov koji je došao do informacija o nuklearnom programu Južne Afrike što je dovelo ne samo do njenog ukidanja, nego i do pada režima aparthejda u zemlji. A ono što je učinio za našu zemlju i svetsku istoriju Heroj Rusije Jurij Ševčenko jednostavno se ne može opisati. Taj doprinos se ne može preceniti. Još nije došlo vreme da se o tome detaljno govori“, rekao je Nariškin.
Takođe je kao primere naveo bračni par Goharu i Gevorka Vartanjanov, zahvaljujući kojima je 1943. godine u Teheranu osujećen pokušaj atentata nacista na lidere savezničkih zemalja u antihitlerovskoj koaliciji.
Ilegalni obaveštajac je obaveštajac koji radi u stranoj državi pod maskom državljanina te ili neke treće zemlje. Deluje u skladu sa legendom koja je razrađena specijalno do najsitnijih detalja. Praktično živi biografiju druge osobe. U SVR ilegalne obaveštajce nazivaju „specijalni rezervni sastav“. Jedinica ilegalnih obaveštajaca u SVR naziva se Uprava „S“ (od reči „specijalni“). Juče je obeležila 100 godina postojanja.
Silueta čoveka ispred ekrana - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2018
„Helou, mister Filbi“: Čovek koji je uzdrmao britansku imperiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala