- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Abramovič kupuje najtrofejniji ruski klub?

© AP Photo / Matt DunhamRoman Abramovič: Iako gubi milijarde dolara zbog kirze izazvane virusom korona, i dalje ostaje plemenitog srca.
Roman Abramovič: Iako gubi milijarde dolara zbog kirze izazvane virusom korona, i dalje ostaje plemenitog srca. - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Ruski milioner Roman Abramovič mogao bi da se vrati u fudbal brže nego što je to iko očekivao, nakon informacija o potencijalnoj investiciji u Spartak iz Moskve od strane rudnog giganta Evraza, kompanije čiji je deoničar i doskorašnji vlasnik Čelsija.
Abramovič je zvanično prodao londonskog premijerligaša prošlog meseca, okončavši tako 19-godišnju vladavinu na čelu kluba, a pod pritiskom birtianskih vlasti zbog navodnih veza sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
Ruski RB Sport je objavio u utorak da bi Abramovič mogao da pristupi kupovini spartaka preko komanije u kojoj je značajni deoničar. Medij navodi da „izvori bliski fudbalskim krugovima nagoveštavaju moguću prodaju Spartaka, ali je pitanje u kom trenutku“.
To opet nije sprečilo ruske medije da nagađaju oko mogućnosti da Abramovič bude uključen u funkcionisanje kluba koji je trenutno u većinskom vlasništvu bisznismena Leonida Feduna, suvlasnika energetskog giganta Lukoila.
Strahinja Pavlović, Salcburg, Austrija - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
SPORT
Prvi Srbin u „fudbalu sutrašnjice"
Informaciju je poduprela i vest da će Fedun (66) uskoro napustiti funkciju potpredsednika Lukoila „zbog ispunjenih uslova za penziju, kao i porodičnih obaveza“, mada je biznismen sam izjavio da to neće ugroziti njegovu ulogu u Spartaku.
U odgovoru javnosti na informacije oko budućnosti Spartaka, pres služba moskovskog giganta je saopštila da Fedunovi komentari „ostaju relevantni“, dok je portparol Evraza potvrdio da „komapanija razmatra kupovinu sportskih klubova“.
Podsetimo, Spartak je najuspešniji klub Rusije, koji je osvojio 22 šampionske titule u SSSR/Rusiji tokom prethodnih godina.
Poslednji navodi nisu prvi put da se Abramovič dovodi u vezu sa kupovinom nekog kluba otkako je napustio Čelsi. Ranije se pisalo da je ruski milijarder raspoložen za kupovinu turskog Gectepea, kao i španske Valensije, ali je njegov portparol odbacio te informacije.
© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaDetalj sa utakmice Spartak Moskva – Napoli
Detalj sa utakmice Spartak Moskva – Napoli - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Detalj sa utakmice Spartak Moskva – Napoli
Jedini argument protiv potencijalne kupovine Spartaka od strane Abramoviča bilo bi prijateljstvo koje gaji sa Evgenijem Ginerom, predsednikom najvećeg rivala CSKA iz Moskve.
Abramovičeva bivša kompanija Sibnjeft je bila sponzor CSKA, a čak je tokom 2004. UEFA sprovodila i istragu za sukob interesa, ali je Roman oslobođen optužbi.
Pride, kada je sredinom marta postalo jasno da Abramovič mora da proda Čelsi, član ruske dume Dmitrij Svičev mu je savetovao da naparavi superklub iste snage u domovini.
„Mislim da je pravo vreme da napravimo jake sportske klubove u Rusiji, a iskustvo koje imaju ljudi poput Romana Abramoviča bi bilo vredno za našu sportsku industriju“, zaključio je političar.
Džordan Larson - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
SPORT
Kakva priča iz Rusije: Rastanak sa igračem uz poruku „Agent 007"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala