- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„NATO da nauči svoje lekcije“: Kina duboko zabrinuta zbog novog strateškog koncepta Alijanse

© Sputnik / Pawel Lisitsin  / Uđi u bazu fotografijaKineski vojnici
Kineski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Kina je duboko zabrinut implikacijama novog strateškog koncepta NATO-a, poručio je stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim nacijama Džang Ðun.
"Kina posvećuje veliku pažnju strateškom prilagođavanju NATO-a i duboko je zabrinuta zbog političkih implikacija takozvanog strateškog koncepta. Pojedini lideri NATO-a su u poslednje vreme prikazali druge zemlje kao pretnju. Ali činjenica je da je sam NATO napravio probleme u različitim delovima sveta", rekao je Džang u obraćanju Savetu bezbednosti UN u utorak.
On je pozvao NATO da "nauči svoje lekcije" i da "ne koristi ukrajinsku krizu kao izgovor za podsticanje konfrontacije u celom svetu ili novog hladnog rata".
Kineski diplomata je izjavio i da se kriza oko Ukrajine razvija na "dugotrajan i nepredvidiv način", ali da zvanični Peking smatra da "pregovori ostaju jedini način za njeno rešavanje".
On je rekao da Kina podržava direktne pregovore između Rusije i Ukrajine, a da pozdravlja i posredovanje Generalnog sekretara UN po pitanju izvoza žita, između ostalih napora koje ulažu UN za okončanje ovog sukoba.
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
RUSIJA
Ključ za poništavanje zapadnih sankcija: Rusija i Kina povećavaju robnu razmenu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala