- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ključ za poništavanje zapadnih sankcija: Rusija i Kina povećavaju robnu razmenu

© Depositphotos.com / RyzhovZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Pratite nas
Za pet meseci ove godine rusko-kinska robna razmena povećana je skoro za trećinu dostigavši sumu od oko 66 milijardi dolara, navodi Glavna carinska uprava Kine. Nagli rast robne razmene stručnjaci vezuju elom i za poskupljenje energenata koji čine oko 70 odsto isporuka Rusije u Kinu.
Moskva aktivno preusmerava izvoz svojih proizvoda sa evropskog pravca u ovu azijsku zemlju. Prema mišljenju stručnjaka, takva strategija omogućiće Rusiji da ove godine minimizira gubitke prouzrokovane zapadnim sankcijama. Štaviše, stručnjaci veruju da Rusija može da poveća kupovinu niza komponenti, rezervnih delova i drugih proizvoda iz Pekinga, zaobilazeći ograničenja SAD i EU.

Tesna saradnja Kine i Rusije

Od januara do maja ove godine robna razmena između Rusije i Kine povećana je za 28,9 odsto u poređenju s analognim periodom prošle godine i dostigla vrednost od 65,81 milijarde dolara. U tom periodu izvoz kineskih proizvoda u Rusiju porastao za 7,2 odsto i dostigao sumu od 24,56 milijardi dolara, dok je Moskva povećala izvoz svojih proizvoda Pekingu za 45,5 odsto koji je vredo 41,25 milijardi dolara.
© Flickr / Mark TurnerZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Zastave Rusije i Kine
Jedan od glavnih razloga naglog povećanja obima međusobne trgovine bio je nagli rast cena energenata, objašnjava analitičar kompanije “TeleTrade” Aleksej Fjodorov. Osim toga, prema njegovim rečima, svoju ulogu su odigrale i neviđene zapadne sankcije uvedene Rusiji.
„Prosečne cene nafte su od početka 2022.godine porasle za 25-30 odsto. Istovremeno, sada smo svedoci vanrednih isporuka ruskih energenata iz zapadnih zemalja u azijski region, pre svega u Kinu i Indiju“, konstatuje sagovornik RT-a.
Podsetimo, od kraja zime EU, SAD i niz drugih država nastavljaju sa uvođenjem ekonomskih sankcija protiv Rusije. Ovako Zapad reaguje na sprovođenje specijalne ruske operacije na teritoriji Ukrajine. Moskvi je uvedeno već više od 10,6 hiljada ograničenja (7,9 hiljada je uvedeno posle 22.februara). O tome svedoče materijali globalne baze podataka za praćenje sankcija Castellum.AI. Ograničenja su posebno uticala na trgovinu. Na primer, EU i SAD su odlučile da prekinu uvoz ruske nafte.
U međuvremenu, Kina, naprotiv, pokazuje sve veće interesovanje za kupovinu energenata iz Rusije. Kako objašnjavaju stručnjaci, u ovoj zemlji trenutno raste potražnja za gorivom, dok se ekonomija zemlje oporavlja od posledica krize izazvane pandemijom korona virusa.
„Rusiju i Kinu već dugo ujedinjuje tesna saradnja i to ne samo u ekonomiji. Poslednjih godina Peking je ostao jedan od najvećih trgovinskih partnera Moskve. Zato će, s obzirom na antiruske sankcije i veliku potražnju za ugljovodonicima u Kini, robna razmena dve zemlje neminovno rasti“, kaže za RT vodeći analitičar investicione kompanije „Fridom Finans“ Natalija Miljčakova. Prema podacima kineske carine, oko 70 odsto uvoza iz Rusije u Kinu otpada na naftu, gas i ugalj.
„Kina, zajedno sa Indijom, postaje za Rusiju ključ rešavanja problema minimiziranja gubitka prouzrokovanih sankcijama, pre svega zbog embarga na naftu. Koliko ćemo brzo uspeti da preusmerimo isporuke nafte sa evropskog tržišta nafte u azijski region, zavisiće u velikoj meti od konačne štete od ograničenja Zapada. Međutim, za sada se ruske kompanije dobro snalaze “, kaže Aleksej Fjoderov.
Osim energenata, Moskva aktivno isporučuje Kini metale, drvo, đubriva, hemikalije i dijamante. Uz to, Kina povećava kupovinu ruskih prehrambenih proizvoda, kaže Miljčakova.
© Sputnik / Mihail Metcelj/TASS/POOL / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Si Đinping na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje
Vladimir Putin i Si Đinping na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje  - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Vladimir Putin i Si Đinping na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje
„Kina je zainteresovana za poljoprivredne proizvode poput žitarica, mesa, ribe i kavijara, kao i za konditorske proizvode. Rusija, pak, uvozi iz ove zemlje elektroniku, kućne aparate, odeću i obuću, tekstil, tehnologiju i morske proizvode“, dodaje stručnjak.

Zaobilazeći sankcije

Prema mišljenju Miljčakove, u narednim mesecima, obim ruskog uvoza iz Kine mogao bi dodatno da se poveća.
„Zbog uvođenja sankcija i odlaska mnogih zapadnih kompanija sa ruskog tržišta, može se očekivati prilično velik obim paralelnog uvoza evropskih i američkih proizvoda iz Kine. Pored toga, verovatno će se povećati isporuke rezervnih delova i komponenata praktično za skoro sve vrste proizvoda mašinogradnje i opreme “, objašnjava Miljčakova.
Podsetimo, još krajem marta ruska vlada je odlučila da legalizuje paralelni uvoz. Radi se o uvozu stranih proizvoda u zemlju bez saglasnosti nosilaca autorskih prava. Kako je objašnjeno u ruskoj vladi, u uslovima spoljnih ograničenja, takva mera će pomoći da se domaće tržište obezbedi traženim proizvodima i stabilizujua njihove cene.
Treba napomenuti da je 2021.godine obim međusobne trgovine Moskve i Pekinga porastao za 36 odsto i dostigao rekordnih 147,1 milijardu dolara. Istovremeno, stručnjaci su sigurni da bi novi rekord mogao da bude postavljen ove godine.
Prema mišljenju Fjoderova, od januara do decembra rusko-kineska robna razmena mogla bi da dostigne vrednost od 185 milijardi dolara. Miljčakova očekuje još veći rast pokazatelja.
„Kina će nastaviti da povećava kupovinu energenata. Prema prognozama OPEK-a, do 2030.godine četvrtinu svetske potražnje za naftom činiće dve zemlje- Kina i Indija. S obzirom na ovo i na rast paralelnog uvoza u Rusiju, nije isključeno da će se ostvariti prognoza da će robna razmena dve zemlje dostići sumu od 200 milijardi dolara do kraja 2022.godine “, smatra Miljčakova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala