- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Abazović sutra sa patrijarhom Porfirijem

© AP Photo / Darko VojinovicDritan Abazović
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Premijer Crne Gore Dritan Abazović najavio je da će se sutra sastati sa srpskim patrijarhom Porfirijem.
„Videću se sa patrijarhom na kratkom sastanku. Cilj je da se vidim sa što više ljudi i to je sve što možemo da uradimo, a da bude u koristi onoga što relaksira odnose dve države“, rekao je Abazović.
On je daodao i da misli da će se do sutra, do predvečerja završiti dosta toga.
„Ja se nadam da ćemo sve ispoštovati“, naveo je crnogorski premijer.
On je rekao da je premijer koji vodi evropsku i sekularnu državu, što znači da će sve verske zajednice u Crnoj Gori imati potpuno identičan tretnman, poručio je danas u Beogradu premijer Crne Gore Dritan Abazović.
Abzović je kazao da on ni jednom pitanju ne daje veći značaj, no što ono zaslužuje, te dodao da ne može da utiče na pojedince ili grupe koji smatraju da je to "top tema".
"Mi smo tu da svako pitanje koje je ostalo otvoreno u prethodnom periodu rešimo u skladu sa Ustavom i Zakonom", rekao je Abazović.
On je to poručio nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Palati Srbija odgovarajući na pitanja novinara da li misli da će SDP izaći iz vlade i kakav stav očekuje od Demokratske partije socijalista povodom Temeljnog ugovora koji je juče u Crnoj Gori bio glavna tema i na udaru kritika, kao i da li misli da će te stranke prestati da pružaju podršku vladi.
Prema njegovim rečima što se tiče Temeljnog ugovora predstvnici DPS-a i SDP-a su bili upoznati sa tekstom nisu imali nikakvu primedbu na normativni deo.
"Ukoliko budem morao da saopštavam detalje ja ću ih saopštiti, ali ne za ovom govornicom, niti na ovom mestu. Mislim da je to naša interna tema", kazao je Abazović.
Objasnio je da su te stranke imale prilike da izraze svoje nezadovoljstvo i da ukoliko žele da preduzmu nešto u skladu sa njihovim ovlašćenjima, on kao premijer, nema ništa protiv.
Naglasio je da će se dok bude premijer voditi isključivo državnim interesima.
"Pojedinačni i partijski interesi me ne interesuju, a to se odnosi i na stranku čiji sam predsednik", poručio je Abazović.
Istakao je da je u cilju građana Crne Gore da se pitanje Temeljnog ugovora što pre zatvor i ocenio da je predloženi tekst potpuno u skladu sa Ustavom i Zakonom.
Naveo je da su danas otvorene neke ekonomske teme i izrazio želju da te teme ubuduće u Crnoj Gori budu prioritet.
Podsetio je da je pitanje Temeljnog ugovora pokrenuto 2012. godine i da je pitanje za prethodne premijere i vlade Crne Gore zašto to pitanje nije ranije rešeno.
"Ova vlada će ga rešiti ako bude bilo dobre volje i ako bude bilo sve u jednom duhu koji je potreban", kazao je Abazović.
Dritan Abazović u poseti Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
SRBIJA
Resetovati odnose Srbije i Crne Gore: Abazović i Brnabićeva za eru dobrih odnosa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala