Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Resetovati odnose Srbije i Crne Gore: Abazović i Brnabićeva za eru dobrih odnosa

© Tanjug / RADE PRELICDritan Abazović u poseti Beogradu
Dritan Abazović u poseti Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Premijerka Ana Brnabić poručila je danas, nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, da se nada da će nakon njegove posete Beogradu biti resetovani odnosi između dve zemlje i da će Srbija i Crna Gora ući i eru jako dobri i najboljih mogućih odnosa.
"Veoma nam je važna poseta, nadam se da ćemo uspeti ovom posetom da postignemo ono što znam da obolje želimo kao predsednici vlada, a to je da resetujemo odnose između Srbije i Crne Gore i da uđemo u eru zaista jako dobrih i najboljih mogićih odnosa", istakla je Brnabićeva na konferenciji za medije za Abazoviće.
Naglasila je da ni Srbija ni Crna Gora nemaju nikog bližeg, ni u politici, niti ekonomski, niti u smislu građana dve zemljle.
"Povezuju nas sve vrste odnosa, Srbiju i CG, a poslednjih nekoliko godina se tu nakupilo dosta otvornih i teških pitanja", rekla je Brnabićeva.
"Povezuju nas sve vrste odnosa, Srbiju i CG, a poslednjih nekoliko godina se tu nakupilo dosta otvornih i teških pitanja", rekla je Brnabićeva.
Poručila je da će Srbija biti otvorena da rešava sva ta otvorena pitanja i unapreduje naše političke i ekonomske odnose.
Premijerka Srbija pozvala je Abazovića da se Crna Gora još danas priključi inicijativi Otvoreni Balkan.

Abazović: Što može rešićemo danas, ne vršimo pritisak na Srbiju

Abazović je poručio da je došao sa dobrom voljom u Beograd i da je srpsko-crnogorskim odnosima potrebno resetovanje, a da sva pitanja nije moguće rešiti odmah.
On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić na pitanje da li ti ti odnosu mogu uopšte da se resetuju s obzirom da nije rešeno nijedno otvoreno pitanje, konkretno i izručivanje Svetozara Marovića, rekao da postoji suprotni stavovi konkretno o tom pitanju i da ne može sve i odmah da se reši na jednom sastanku.
Abazović je rekao da ne može da se pravi pritisak na Vladu Republike Srbije i naglasio da sve ono što je moguće da se reši danas postoji dobra volja s njegove strane.
Crnogorski premijer je takođe rekao da je predsednici srpske vlade Ani Brnabić upućen i formalni poziv da u skladu sa svojim obavezama poseti Crnu Goru gde bi se nastavili razgovori o otvorenim pitanjima.

Pitanje ambasadora Srbije i Crne Gore uskoro će biti rešeno

Brnabićeva je rekla da će pitanje ambasadora Srbije u Crnoj Gori i Crne Gore u Srbiji uskoro biti rešeno.
"Premijer Crne Gore Dritan Abazović je podelio svoja razmišljanja u vezi sa ambasadorom Crne Gore u Srbiji sa mnom i ja sa velikim nestrpljenjem očekujem da, naravno u skladu sa njegovim Ustavnim nadležnostima i dužnostima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočeka novog ambasadora Crne Gore u Srbiji", karzala je premijerka nakon današnjeg sastanka u Palati Srbija sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem.
Premijerka je objasnila da će se pitanje ambasadora lako rešiti, jer je Srbija povukla odluku da ambasador Crne Gore u Srbiji bude "persona non grata", koja je doneta recipročno kada je ambasador Srbije u Crnoj Gori proglašen kao "persona non grata".
Abazović izjavio je danas u da očekuje da treba rešiti pitanje postavljanja ambasadora i da očekuje da imamo nove ambasadore Srbije i Crne Gore u Podgorici i u Beogradu.
Na pitanje novinara da li je crnogorska vlada spremna da poništi odluku o proglašavanju Vladimira Božoviha persnom non grata ukoliko bi Srbija nastavila da insistira na tome da on bude amabasdor u CG, Abazović je rekao:
"Ono što smo razgovrali (sa premijerkom Brnabić) je u duhu dobre saradnje i treba da imamo ambasadore CG u Beogradu i Srbije u Podgorici. To je jako važno i za ove teme koje su ekonomskog karaktera. Da i oni imaju svoju diplomatsku misiju, kao i kod ostvarivanja ekonomske diplomatije", rekao je Abazović.
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
REGION
Abazović sutra sa patrijarhom Porfirijem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala