- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIP Rusije: Rad švedskih državnih organizacija nepoželjan i biće prekinut

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Uđi u bazu fotografijaRusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Pratite nas
Otpravnik poslova Švedske u Rusiji pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova i obavešten da je svaka aktivnost Švedske agencije za međunarodni razvoj i Švedskog instituta na teritoriji Rusije nepoželjna i da ih je potrebno odmah prekinuti.

„U slučaju daljih napora švedskih diplomatskih i konzularnih institucija za promovisanje projekata ovih organizacija, njihovi zaposleni će uz odgovarajuće objašnjenje biće proglašeni personama non grata“, saopštilo je Ministarstvo.

Prema saopštenju, projekti ove dve organizacije čija je realizacija u toku, nisu u skladu sa objavljenim ciljevima unapređenja razvoja bilateralne humanitarne i ekološke saradnje, već su usmereni na plansku destabilizaciju ruskog društva.
Od početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, brojne evropske zemlje su saopštile da proteruju ruske diplomate, među kojima su baltičke zemlje, Slovenija, Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Švedska, Danska i Rumunija, kao i Japan i Danska. Evropska unija je 6. aprila saopštila da proglašava 19 zaposlenih u stalnom predstavništvu Rusije pri EU za persone non grata. Sa svoje strane, Moskva je obećala adekvatan odgovor.
Španija je u aprilu proterala oko 25 ruskih diplomata, dok je Francuska 36 ruskih diplomata proglasila personama non grata.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Zgrada Ministarstva inostranih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
RUSIJA
Ambasadori Francuske, Španije, Italije i Švedske pozvani u MIP Rusije
Vojnik Kfora i NATO zastava u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
RUSIJA
NATO ne daje garancije Rusiji da neće raspoređivati nuklearne rakete u Finskoj i Švedskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala