- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ambasadori Francuske, Španije, Italije i Švedske pozvani u MIP Rusije

© Sputnik / Vitaliy BelousovZgrada Ministarstva inostranih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva inostranih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
Pratite nas
Francuski ambasador u Rusiji Pjer Levi pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova Rusije i očekuje se da će mu biti saopšteno o proterivanju 40 francuskih diplomata kao odgovor na proterivanje ruskih diplomata iz Francuske, javljaju mediji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Osim toga, u rusko Ministarstvo inostranih poslova je pozvan i ambasador Španije Markos Gomes Martines kome je takođe saopšteno o proterivanju diplomata.
Podsetimo, brojne evropske zemlje su saopštile da proteruju ruske diplomate, među kojima su baltičke zemlje, Slovenija, Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Švedska, Danska i Rumunija, kao i Japan i Danska. Evropska unija je 6. aprila saopštila da proglašava 19 zaposlenih u stalnom predstavništvu Rusije pri EU za persone non grata. Sa svoje strane, Moskva je obećala adekvatan odgovor.
Španija je u aprilu proterala oko 25 ruskih diplomata, dok je Francuska 36 ruskih diplomata proglasila personama non grata.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
RUSIJA
Zaharova: Zemlje NATO-a proteruju ruske diplomate pod izmišljenim izgovorima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala