- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski ministar: Prethodna Vlada planirala isporuku oružja Ukrajini

© Foto : Wikipedia/Alexdevil Aerodrom u Sofiji, Bugarska
Aerodrom u Sofiji, Bugarska - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Pratite nas
Zamenik predsednika Vlade Bugarske i ministar ekonomije Kornelija Ninova saopštila je da se prethodna Vlada, koju je imenovao predsednik, spremala da isporuči Ukrajini oružje.
Komentarišući optužbe o isporukama oružja Ukrajini preko posrednika, za šta su Ministarstvo Ninove poslednjih meseci često optuživali, ona je kazala da je strpljenju došao kraj. Ninova je podsetila da je savetnik predsednika Bugarske Dimitar Stojanov prošle sedmice objavio deo nekog dokumenta u kome se „krajnja tačka izvoza proizvoda menja iz Avganistana u Ukrajinu“. Međutim, Stojanov smatra da te reči potvrđuju da je Ukrajini isporučivano oružje i da je Ninova u to umešana.
Ninova je konstatovala da je izjava Stojanova manipulacija i pokazala dokument u celini. Po njenim rečima, radi se o pogodbi VMZ (Vazovska fabrika mašinogradnje) sklopljenoj 2021. godine. Te godine je u Bugarskoj delovala privremena Vlada na čelu sa Stefanom Janevom koga je na tu funkciju imenovao predsednik zemlje. Dokument je predstavljao memorandum u kome je rukovodstvo kompanije želelo da promeni datum i mesto isporuke – sa 21. na 29. april 2021. godine i umesto Avganistana – Ukrajinu.
Nakon toga je kompanija prosledila dokument međuresornoj komisiji za oružje radi dobijanja dozvole za realizaciju pogodbe, ali nakon formiranja redovne Vlade u Bugarskoj komisija pod rukovodstvom Ninove odbila je da izda dozvolu.

„Kako će uspeti da se otarase mrlje koju je na predsedničku instituciju stavio njegov glavni sekretar Dimitar Stojanov? Namerno je mene optužio. Gospodin Stojanov zna da je to bila pogodba privremene vlade Rumena Radeva. Pritom, on delimično nešto izvlači iz dokumenta, manipuliše javnošću, u čemu nema ni grama smisla. Ali istina pre ili kasnije izađe na videlo. Objavljivanjem takvih dokumenata, koje sam vam pokazala, on optužuje predsednika Radeva i njegovu privremenu vladu za prodaju oružja Ukrajini“, kazala je Ninova.

Podsetimo, ranije je Ninova više puta saopštila da Bugarska od 2015. godine ne isporučuje oružje ni Ukrajini, ni Rusiji. Političarka je isticala i da neće podržati eventualnu odluku parlamenta da pruži vojnu pomoć Ukrajini, jer bi se time samo produžio oružani sukob.
Sa svoje strane, opoziciona poslanička grupa „Preporod“ više puta je skrenula pažnju da navodno Sofija zapravo isporučuje oružje, ali preko trećih zemalja, uglavnom Poljske.
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
SVET
Bugarska ministarka odgovorila protivnicima: Vama je važno naoružavanje Ukrajine, nama – naš narod
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala