- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Antonov: SAD podstiču Ukrajinu na masovna ubistva civila

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov
Ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov  - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države, isporučujući sve više naoružanja i predajući ukrajinskim snagama obaveštajne podatke, svojim postupcima podstiču kijevski režim na masovna ubistva civila, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov, a njegova izjava objavljena je na Telegram kanalu diplomatske misije.

„Administracija povećava isporuke oružja Kijevu. Ako su im ranije isporučivali protivvazdušne i protivtenkovske raketne sisteme, sada su već prešli na tešku artiljeriju, višecevne bacače raketa i, po svemu sudeći, sredstva protivvazdušne odbrane. Štaviše, Amerikanci sa ukrajinskim snagama dele obaveštajne podatke. Savetuju ih o dejstvima na borbenom polju. Zapravo, svojim provokativnim postupcima, Vašington podstiče kijevski režim na masovna ubistva civila“, istakao je Antonov.

On je dodao da „nepromišljeno i neodgovorno pumpanje Ukrajine oružjem“ zavrće spiralu sukoba i povećava pretnju od dalje eskalacije sa nepredviđenim posledicama. Antonov je takođe izjavio da SAD tolerišu nastavak slanja dobrovoljaca u Ukrajinu. Prema njegovom mišljenju, vladajući krugovi u Vašingtonu, „kao i ranije nisu sposobni da trezveno procene svu opasnost svojih postupaka“.
„Ovakva linija stvara dodatne rizike u odnosima među velikim nuklearnim državama“, istakao je diplomata.
Pentagon je ranije otkrio sadržaj novog paketa vojne pomoći Ukrajini, koja će dobiti još četiri višecevna bacača raketa „Himars“, 18 patrolnih čamaca i 36 hiljada artiljerijskih granata.
Američki predsednik Džozef Bajden je za vreme svog mandata dostavio Ukrajini vojnu pomoć u vrednosti od 6,8 milijardi dolara, od kojih je 6,1 milijardi odobreno od 24. februara – kada je počela vojna operacija Rusije u Ukrajini.
Moskva je ranije uputila svim zemljama, uključujući Sjedinjene Države, notu zbog isporuka oružja Kijevu. Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov isticao je da će vojne pošiljke Ukrajini postati legitimna meta za udare.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Škola porušena u granatiranju Donjecka od strane ukrajinskih snaga - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
RUSIJA
Ruski poslanik: Na rukama američkih političara krv dece Donbasa
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
SVET
Mnoge zemlje su iscrpele resurse: Amerika o zahtevima Kijeva za oružjem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala