- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Neosnovane tvrdnje o defoltu Rusije, sredstva su uplaćena u maju

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da su tvrdnje o tome da je u Rusiji došlo do neizmirenja (defolta) državnog duga – neosnovane.

„Te tvrdnje o defoltu su u ovom slučaju apsolutno nezakonite, jer je još u maju izvršena neophodna uplata u valuti. A činjenica da je 'Euroklir' zadržao taj novac i nije ga prebacio do primaoca – to već nije naš problem. Dakle, u ovom nema nikakvog razloga da se ova situacija nazove defoltom“, poručio je Peskov.

Na pitanje da li Rusija preduzima neke korake kako bi vratila rezerve koje su zamrznute u inostranstvu, između ostalog i sudskim putem, Peskov je kazao da nije upoznat sa tim, ali da ruska strana analizira situaciju.

„Naš stav je dobro poznat. Prvo, one su blokirane ilegalno, a bilo kakvi pokušaji da se te rezerve na neki način iskoriste takođe će biti protivzakoniti i, u suštini, predstavljaće njihovu direktnu krađu“, ocenio je portparol Kremlja.

Ranije je agencija Blumberg objavila da je u Rusiji došlo do neizmirenja (defolta) državnog duga – prvi put od 1918. godine. Povod za ovakve medijske navode je rok za isplatu kupona u vrednosti od 100 miliona dolara koji je istekao 27. juna.
Međutim, Blumberg piše da je „defolt uglavnom simboličan“ i da nema velik značaj za Rusiju.
Grb na zgradi Saveta Federacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
RUSIJA
„Pojava bez presedana“: Vest o defoltu Rusije – veštački kolaps sistema
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala