- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Pojava bez presedana“: Vest o defoltu Rusije – veštački kolaps sistema

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaGrb na zgradi Saveta Federacije Rusije
Grb na zgradi Saveta Federacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
Pratite nas
Tvrdnje o defoltu Rusije ne potkopavaju reputaciju Moskve, nego druge strane – radi se o veštačkom kolapsu sistema međunarodnih finansijskih transakcija, rekao je za Sputnjik potpredsednik Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov.

„Defolt Rusije, koji je proglasila jedna zapadna novinska agencija, pojava je bez presedana u istoriji ne samo svetskih finansija, nego čovečanstva u celini. I po formi i po sadržaju. Kada se finansijske operacije blokiraju ne zbog nesposobnosti plaćanja strane koja snosi odgovarajuće obaveze, nego iz čisto političkih razloga drugih strana koje kontrolišu finansijske tokove Zapada, ne radi se o defoltu naše zemlje, nego o veštačkom kolapsu sistema međunarodnih finansijskih transakcija“, ocenio je Kosačov.

Kako je dodao, ukoliko se u tom slučaju i uništava reputacija odgovornog i pouzdanog partnera, „definitivno se ne radi o Rusiji, nego o drugoj strani“.
Po mišljenju šefa Komisije Saveta federacije Rusije za zaštitu državnog suvereniteta Andreja Klimova, neophodno je ozbiljno naterati krivce „da u potpunosti nadoknade ne samo materijalne gubitke Rusije sa kamatama, nego i moralnu štetu“.

„Uzvratne mere Rusije ne moraju biti simetrične – najvažnije je da budu pravovremene, pravedne i razumljive. U sadašnjoj kriminalnoj igri bez pravila Vašingtona i kompanije ovo poslednje je više nego važno“, rekao je Klimov.

Ranije je agencija Blumberg objavila da je u Rusiji došlo do neizmirenja (defolta) državnog duga – prvi put od 1918. godine. Povod za ovakve medijske navode je rok za isplatu kupona u vrednosti od 100 miliona dolara koji je istekao 27. juna.
Međutim, Blumberg piše da je „defolt uglavnom simboličan“ i da nema velik značaj za Rusiju.
Rublja i dolar - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
RUSIJA
Blumberg: Rusija nije isplatila spoljni dug prvi put za sto godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala