- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Premijer Belgije: Problemi Nemačke s gasom izazvaće „domino efekat“ u EU

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaGasovod "Gazela" kojim se ruski gas isporučuje u EU
Gasovod Gazela kojim se ruski gas isporučuje u EU - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
Pratite nas
Premijer Belgije Aleksandar de Kro izjavio je da je zabrinut zbog situacije u vezi s energetskim snabdevanjem u Nemačkoj i upozorio na „domino efekat“ koji bi mogao da pogodi celu Evropsku uniju u slučaju da se nastave problemi u isporukama gasa u Nemačku.
„Ako se u Nemačkoj pojave problemi, to će imati ogroman uticaj na sve druge evropske zemlje. Za sada je Nemačka jedina zemlja koja je morala da prizna da će, verovatno, morati delimično da smanji obim svoje ekonomske delatnosti zbog nedostatka gasa“, rekao je De Kro za nemački televizijski kanal „N-TV“.
U četvrtak je vice-kancelar Nemačke, ministar za ekonomiju i zaštitu klime Robert Habek, rekao novinarima da je nemačka vlada podigla s drugog na treći stepen nivo spremnosti za reagovanje na probleme s isporukama gasa, što bi trebalo da omogući da se spremišta gasa napune za zimu, bez obzira na smanjenje isporuka iz Rusije.
Drugi stepen reagovanja znači da vlada ima pravo da preporučuje kompanijama da štede gas, dok se treći stepen uvodi ukoliko tržište više nije u stanju da obezbedi snabdevanje gasom. U tom slučaju raspodelu gasa na sebe preuzima Federalna mrežna agencija koja donosi odluke o tome ko ima prioritet za dobijanje gasa.
Mera Vlade Nemačke je odgovor na smanjenje isporuka ruskog gasa „Severnim tokom“ za 40 odsto.
„Gasprom“ je 14. juna saopštio da je bio prinuđen da smanji isporuke gasa „Severnim tokom“ zbog neblagovremenog vraćanja gasnih turbina kompanije „Simens“ koje su bile na remontu u Kanadi. „Simens“ tvrdi da je turbinu za sada nemoguće vratiti u Nemačku iz Montreala zbog sankcija Kanade protiv Rusije.
Luka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
RUSIJA
Sankcije koče remont turbina: „Gasprom“ smanjio obim isporuka kroz „Severni tok 1“, Berlin negoduje
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala