- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Od kad zmije gmižu planetom: Neke su bile duge kao autobus

CC0 / / Zmija
Zmija - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
Pratite nas
Zmije su oduvek okupirale ljudsku maštu. Njihovo dugo neverovatno fleksibilno i moćno telo, zastrašujuća reputacija i veliki broj vrsta — više od 3.400 živih — čine ih jednom od najprepoznatljivijih grupa živih kičmenjaka. Ipak, malo se zna o tome kako, gde i kada su se pojavile moderne zmije.
Naučnici su dugo smatrali da su najstarije poznate zmije živele u praistoriji, tačnije u pleistocenu, pre između 66 miliona do 56 miliona godina, piše Nacionalna geografija.
Međutim, nedavne studije su dokazale da su zmije gmizale planetom i pre 66 miliona godina. Najnovije otkriće kaže da je najstarija poznata vrsta zmija živela pre 167 miliona godina i da su zmije u to vreme imale neki oblik udova.

Eophis underwoodi

Mnogi naučnici smatraju da je Eophis underwoodi je najstarija poznata zmija. Ova mala četvoronožna zmija živela je tokom batonske faze srednje jure, pre 167 miliona godina. Njeni ostaci pronađeni su u jednom kamenolomu južnoj Engleskoj.

Gigantopis

Pre otkrića ostataka titanoboe, zmija gigantopis je važila za najstrašniju od svih. Duga oko 10 metara i teška oko pola tone, ova džinovska zmija živela je u severnoj Africi, u moru Paratetis, pre oko 40 miliona godina. Smatra se da je nekada lovila ogromne sisara.

Portugalopis lignites

Portugalopis lignites je bila „veća verzija“ zmije Eophis underwoodi, „kažu“ njeni fosilni ostaci otkriveni u naslagama uglja u Portugalu.

Parviraptor

Još jedna drevna četvoronožna zmija, parviraptor je živela u Engleskoj pre 145-140 miliona godina tokom perioda rane krede. Njeni ostaci se nalaze u močvarnim priobalnim područjima u zapadnim delovima Evrope.

Dinilisija

Uspeli u šumama Južne Amerike, Dinilisije su živele 10 miliona godina pre nego što je čuveni tiranosaurus reks lutao zemljama Severne Amerike. Ova drevna zmija je sa svoja tri metra od vrha glave do repa, prema standardima praistorije, umerene veličine. Ostaci njene lobanje ukazuju na to da je ova zmija nekada bila agresivan tip lovaca.

Diablophis gilmorei

Diablophis gilmorei je severnoamerička vrsta drevne zmije pronađene u Koloradu. Živela je tokom perioda kasne jure, pre oko 155 miliona godina. Pretpostavlja se da je i ona živela u močvarnim i priobalnim područjima.

Titanoboa

Najpoznatija, najstrašnija i najveća zmija u istoriji, 60 miliona godina stara Titanoboa. Njeni ostaci su otkriveni u džunglama Južne Amerike i smatra se da su teški tonu i dugački više od 15 metara, što je otprilike dužina autobusa.
Svoj plen je vrebala, lovila i stezala do smrti. Mnogi naučnici smatraju da je titanoboa jedno od najstrašnijih praistorijskih stvorenja koja su ikada živela.
Zmija - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kako je asteroid koji je ubio dinosauruse ustupio mesto zmijama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala