- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rus dominira, a svet se čudi i kaže: Prognoze nisu bile takve!

© AP Photo / Jon GambrellJan Nepomnjašći
Jan Nepomnjašći - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
Pratite nas
U toku je šahovski Turnir kandidata kroz koji se traži izazivač za svetskog šampiona Magnusa Karlsena, a uprkos prognozama trenutno vodeći, i to ubedljivo, je Rus Jan Nepomnjašći. Iako je odigrana polovina partija, crta se da će turnir osvojiti ili on ili Amerikanac Fabijano Karuana.
Posle sedam rundi, od ukupno 14, popularni Nepo gazi protivnike redom i trenutno je na skoru plus 4, dok Karuana ima bod manje.
Iako je Rus bio u meču za prvaka sveta u kom je poražen od Magnusa Karlsena, prognostičari su bili složni pre turnira da je od osmorice učesnika on četvrti ili možda čak peti favorit.
Veće šanse davale su se Kinezu Dingu Lirenu, Fabijanu Karuani, Alirezi Firuži, pa čak i Hikaru Nakamuri.
Najveći razlog za to je veoma loše odigran meč protiv Karlsena od strane Nepa, mnogi su prognozirali da je pitanje kako će i da li će Rus nastaviti sa šahom posle svega toga, ali Jan se vratio jači nego ikada i gazi najbolje šahiste sveta kao od šale.
Pored spomenute dvojice, samo je Nakamura na skoru od nula poena, a petorica njih (Ding, Raport, Duda, Radžabov i Firuža) nalaze se u minusu.
Nikako se ne može reći, objketivno gledano, da je iznenđenje što je Nepo na prvom mestu posle polovine odigranih partija, ali kada se gledaju prognoze pre turnira, Jan Nepomnjašći je iznenadio čitav šahovski svet!
Od ostalih samo Karuana može da mu stane na crtu, a Amerikanac je već igrao mečeve za titulu šampiona sveta i to iskustvo se sada vidi na turniru koji se održava u Madridu.
U prvom sudaru Nepa i Karuane na Turniru kandidata bilo je nerešeno, a Jan je igrao sa belim figurama, što znači da će u sledećem obračunu biti obrnuto. Jedino tu može da se promeni ono što mnogima deluje kao gotova stvar - a to je da će Nepo biti osvajač i izazivač Magnusu Karlsenu.

Nepo: Ne razmišljam još o Karlsenu

Poznata je situacija koju je sam šampion Magnus Karlsen napravio: rekao je da će braniti titulu samo ako Turnir kandidata osvoji Alireza Firuža. To se sigurno neće dogoditi jer je novopečeni Francuz na poslednjem mestu na tabeli.
U slučaju da se Norvežanin povuče, u meču za titulu šampiona sveta u šahu igrali bi dvojica najbolje plasiranih na Turniru kandidata, a sve su šanse da bi to bili Nepomnjašći i Karuana.
Zanimljivo je da je Nepo dobio upravo pitanje vezano za to da li će Karlsen želeti da igra protiv njega ukoliko osvoji Turnir kandidata i da li želi da se revanšira Karlsenu za poraz u Dubaiju.
Evo odgovora...
„Razmišljaću o tome posle turnira. To jako zavisi od rezultata. Zaista ne mislim da je to nešto o čemu treba da razmišljam u ovom momentu“, rekao je sjajni Rus.

Karuana: Jan ili ja osvajamo turnir

Čak je i Karuana, trenutno drugoplasirani, istakao da je ovo trka udvoje, te da će on ili Nepo biti osvajači ovog velikog, svetskog turnira do koga je, ako ništa drugo, bilo jako teško stići.
„Pratim sve Janove partije. Ne želim da spekulišem, ali deluje da je blizu 100 odsto šanse da će jedan od nas dvojice osvojiti turnir. Teško je da neko može da nas stigne, dešavale su se i luđe stvari u istoriji, ali deluje da je ovo sada trka nas dvojice“, konstatovao je Karuana.
Posebno je za ovu priču važna pobeda Nepa nad Mađarem Ričardom Raportom koji je mogao da izvuče remi da je samo napravio jednostavno „ponavljanje poteza“, ali je na kraju rizikovao i izgubi... i to sa belim figurama.
Sve se to najmanje dopalo upravo Karuani, jer mu je Rus dodatno „pobegao“ na tabeli.
„Pozlilo mi je, da budem iskren, a-ha-ha. To je jedna od šokantnijih partija koje sam video poslednjih godina. Iznervirao sam se“, rekao je kroz osmeh dobro raspoloženi Karuana.
Posle svega rečenog, konstatujmo da je Nepo na vodećoj poziciji, da ima dobru šansu da osvoji Turnir kandidata, a onda će konačna odluka biti na Magnusu Karlsenu.
Ukoliko bi Nepo bio izazivač, a Karlsen ne bi želeo da brani titulu, onda bi se Nepo za zvanje šampiona sveta borio protiv drugoplasiranog na ovom turniru. A to bi po svemu sudeći mogao da bude Karuana.
Ipak, ostalo je još sedam rundi, ima još mnogo da se igra.
Jan Nepomnijašći - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
SPORT
Sjajni Rus kvari planove eliti, a posebno svetskom šampionu!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala