- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srpskom plivaču finale izmaklo za stotinku, a Sputnjiku je priznao: Bio sam ljut na sport i rivale

© AFP 2023 / ANDY LYONSAndrej Barna
Andrej Barna - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
Pratite nas
Srpski plivač Andrej Barna ostao je bez plasmana u finale slobodnim stilom na 100 metara, a za sve je kriva jedna stotinka. Neverovatan rasplet viđen je u polufinalu na Svetskom prvenstvu u Mađarskoj, a Barna je nakon što su se slegli utisci dočarao Sputnjiku kako je sve to izgledalo iz njegovog ugla.
Barna je na najbolji mogući način predstavljao Srbiju na Svetskom prvenstvu, ali se nije dalo da se plasira u finale i da se bori za neku od medalja.
Ono što je golim okom nevidljivo, pokazao je digitalni sat na bazenima u Mađarskoj, gde je Andrej s vremenom od 47,97 sekundi ostao bez plasman u finale. U razgovoru za Sputnjik ne krije da je bio razočaran zbog takvog epiloga, obuzela ga je i ljutnja, i to na rivale iz njegove grupe koji su plivali nikad bolje i nikad brže, dok u drugoj grupi to nije bilo slučaj...
Barnu smo dobili prilikom povratka iz Mađarske za Srbiju, gde je bio na „presedanju“ jer nastavlja put Amerike, gde živi i trenira.
„Smirio sam se, prošlo je i sada je bolje. To je sport, dešava se. Ali, bio sam jako, jako razočaran. Ne u sebe, već ljut na sport i na moje rivale. Čim sam ušao u cilj i video vreme, bio sam siguran da s tim rezultatom ulazim u finale Svetskog prvenstva. Mislim da je ovo sad prvi put ikada da je neko sa ovim vremenom 47,97 ostao bez finala. Očigledno je da se pomeraju granice, da ljudi plivaju brže. To da ću za stotinku ostati bez finala, to nikako nisam mogao da predvidim. Bio sam pored Francuza, tako da Mađara koji je bio brži za tu jednu stotinku nisam mogao da vidim. Kasnije su Mađar i Italijan morali da rasplivavaju, takvo je pravilo. To znači, da sam i ja imao isto vreme, ne bih išao direktno u finale, nego bih i ja morao da rasplivavam. U drugoj grupi su rivali imali za pola sekunde slabija vremena i zbog toga mi je krivo. Ljut sam na moje protivnike što su bili tako dobri“, rekao je Andrej.
Stotinka... Jedna stotinka, kakva nesreća i redak sportski maler. Ali, dešava se. To je sva surovost moderog sporta. Takmičari koji i kada odu do krajnjih granica nemaju garanciju da će biti adekvatno nagrađeni. Osetio je to na svojoj koži Barna.
„Snimak sam gledao još tri ili četiri puta sa svojim trenerom. Nema svrhe više da ga gledam, dovoljno je. Gledali smo i tražili šta bih mogao da pobošljam u budućnosti, gde bih mogao da dobijem na vremenu. Moram bolje da držim liniju, da manje odskačem na vodi. Šta je bilo, bilo je... Moram da se fokusiram na naredne izazove. U avgustu, mislim već 10. ili 11. je Evropsko prvenstvo u Rimu“, objašnjava Barna.
Zbog haosa koji je u svetu napravio virus korona, posle Svetskog prvenstva u Mađarskoj u junu, već u avgustu sledi Evropsko u Italiji. Barna koji je otišao u Ameriku da se sprema otkrio je šta je tamo glavni cilj.
„Otišao sam 2016. godine u Kentaki, tamo sam završio studije i ostao sam u Luivilu da živim i treniram. Super su uslovi, fenomenalni. Imam jako dobru grupu trenera. U Rimu ću pokušati da se domognem finala, nikada ne razmišljam o medalji na velikim takmičenjima, već isključivo o plasmanu u finale. Jer, u finalu je sve moguće, detalji odlučuju. Ponavljam, granice se pomeraju, potrudiću se da dodatno pobošljam vreme, ali biće jako, jako teško. Eto, u Mađarskoj je na SP s vremenom 47,20 osvojeno zlato“, iskren je Andrej Barna.
Na prvenstvu sveta u Mađarskoj blesnuo je mladi Rumun David Popovići koji je s vremenom 47,13 postavio svetski juniorski rekord, o njemu Barna ima samo reči hvale.
„Poznajemo se od ranije. Mali Rumun je bio baš brz, jako je povukao trku. Svetski juniorski je postavio, a blizu je i seniorskog rekorda. Mislim da nikada neću moći da otplivam to vreme, jer zahteva jako dobro vraćanje. On pliva 50 i 100 i 200, ja sam se fokusirao na 50 i na 100. Mnogo mi je bilo lakše kada sam imao kao on 17 godina da podnesem naporne treninge, tada sam dnevno plivao po 14 kilometara. Sedam ujutru i sedam popodne, a sada sam drastično smanjio, ipak imam 24 godine, a to za sport kojim se bavim nije malo. Takođe, dobro pamtim da se 2015. godine, kada sam ja imao 17 godina, sa vremenom 47,9 uzimalo zlato, a eto sada to više nije dovoljno ni za finale. Drugačiji su treninzi, drugačija teretana se radi. Napreduje se, nove su taktike, ima dosta tih novih 'malih' stvari. Podvodni okreti i ostalo. Granice se pomeraju“, ističe naš sagovornik.
Barna je do detalja otkrio kako, zapravo, izgleda njegova jedna radna nedelja.
„Sada sam isključivo orijentisan na 100 metara kraul. Ukupno imam sedam treninga – četiri u vodi i tri u teretani od po sat i po. Spustio sam plivanje na četiri-pet kilometara, i to mi je sasvim dovoljno“, zaključio je Barna u razgovoru za Sputnjik.
Stotinka ga je udaljila od borbe za plasman u finale Svetskog prvenstva, ali napordan rad i malo sreće moglo bi da mu se vrati već u avgustu u „večnom gradu“ gde će se nadmetatiti na Evropskom prvenstvu i pokušati da obraduje Srbiju.
Jan Nepomnjašći - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
SPORT
Rus dominira, a svet se čudi i kaže: Prognoze nisu bile takve!
Marko Radulović - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
SPORT
Dijamant iz Rijeke sija pod srpskom kapicom: „Savić crta Srbiji put do zlata“
Andrej Barna - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
SPORT
Drama u Budimpešti – Popović rekordom „izbacio“ Barnu iz finala!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala