- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sastali se Putin i Lukašenko: Rusija šalje Belorusiji „iskandere“

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPregovori predsednika Rusije i Belorusije, Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka u Sočiju
Pregovori predsednika Rusije i Belorusije, Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na početku sastanka sa svojim beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom da SAD u Evropi imaju 200 nuklearnih taktičkih bombi, kao i da je za njihovu primenu spremno 257 aviona.

„Da, to je zaista tako. Amerikanci u Evropi imaju 200 nuklearnih taktičkih bombi u šest zemalja – članica NATO. Za njihovu moguću primenu spremno je 257 aviona, ne samo američkih, već i iz tih zemalja“, naglasio je Putin.

Izolacija Kalinjingrada je faktički objava rata

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da je izolacija ruskog Kalinjingrada od strane Litvanije faktički objava rata.
„To je nedopustivo u savremenim uslovima“, istakao je on.
Takođe je naveo i da Belorusiju muči konfrontaciona politika koju sprovode zapadne zemlje, a između ostalog Litvanija i Poljska.

„Nas jako muči ova situacija i politika koju sprovode naše komšije, odnosno, rukovodstvo Litvanije i Poljske, njihova politika konfrontacije“, rekao je.

Lukašenko zatražio od Putina: Pomozite da osposobimo avione da nose nuklearno oružje

Lukašenko je ujedno i zatražio od Putina da razmotri moguć recipročni odgovor na agresiju Zapada.

„Nas jako brinu vojne vežbe američkih i NATO borbenih aviona koji nose nuklearno naoružanje. Molim vas da razmotrite recipročne mere na te stvari. Bez preterivanja. Oni uvežbavaju da nose nuklearno naoružanje, a vi nam pomozite da mi osposobimo naše avione da takođe mogu da nose nuklearno naoružanje“, rekao je Putin.

Takođe je kazao i da ne misli da bi Rusija već sutra trebalo da donese nuklearno oružje u Belorusiju, ali da sa takvim potezima Alijanse se „ne treba šaliti“.
Lukašenko se osvrnuo i na vojnu moć njegove zemlje te je rekao da bi Minsk trebalo da bude spreman da primeni „ozbiljno naoružanje“ kako bi zaštitio svoju domovinu. Takođe je rekao i da je pitanje odbrane od životne važnosti.
Putin je, međutim, sa svoje strane predložio da Rusija modernizuje beloruske avione Su-25 u fabrikama u Rusiji kako bi se osposobio njen letački sastav.

Rusija šalje Belorusiji „iskandere“

Putin je Lukašenko saopštio da će Rusija isporučiti Belorusiji u narednim mesecima komplekse „iskander-M“.
„Odluka je već doneta, u narednih nekoliko meseci ćemo isporučiti raketne komplekse `iskander` koji mogu da ispaljuju kako balističke, tako i krstareće rakete bilo da su one naoružane nuklearnim ili konvencionalnim bojevim glavama“, kazao je Putin.

Izvoz đubriva na svetsko tržište

Pored toga, predsednici su se dotakli i teme izvoza đubriva na svetsko tržište.

„Mi smo najkrupniji izvoznici đubriva na svetskom tržištu. Želim sa vama da popričam o toj temi u smislu kako da zadovoljimo svetske potrebe za tim proizvodom“, rekao je Putin.

Inače, Putin i Lukašenko su se sastali u Konstantinovskom dvorcu koji se nalazi 19 kilometara od Sankt Peterburga na obali Finskog zaliva.
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
RUSIJA
Medvedev: Zapad će na jesen početi da žanje glavnu „žetvu“ antiruskih sankcija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala