00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
ORBITA KULTURE
16:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
I pradeda Viktora Troickog zadužio Srbiju
06:55
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Aleksandar Prvi Karađorđević“
16:00
30 min
MILJANOV KORNER
Realnost je da se Partizan i Zvezda bore za mesto u plej-inu
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Rozanov“
17:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri

Znate li šta je zapravo „vazduh“ u kesici čipsa i čemu služi

© Depositphotos.com / VadimVaseninGrickalice
Grickalice - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
Pratite nas
Koliko puta ste doživeli razočaranje kada ste otvorili kesicu čipsa i videli da je ona do pola – prazna, odnosno da je u njoj vazduha koliko i grickalica. Postoji mnogo ambalaže koja dovodi u zabludu i kupcima često može biti teško da precizno uoče ispravnu veličinu.
Ono što su mnogi od nas pomešali sa vazduhom u čipsu je zapravo – azot, inertan gas koji se koristi tokom procesa pakovanja za uklanjanje „vazduha“, a posebno kiseonika koji bi prouzrokovao da čips postane ustajao i da ulje postane užeglo.
Kiseonik je vrlo reaktivan, što znači da se spaja sa drugim molekulima, a to dovodi do kvarenja hrane ili gubitka svežine. Korišćenjem azota za izbacivanje kiseonika u kesicama grickalica produžava se rok trajanja, a kvalitet hrane se zadržava, prenosi portal Kliks.ba.
Takođe, veruje se da azot daje čipsu „zaštitni jastuk“. Naime, kako čips ima dug put od proizvodnje do potrošača, proizvođači čipsa namerno pune pakovanje azotom kako bi ga zaštitili od oštećenja tokom transporta.
Ako ste se uplašili da je azot štetan možete biti mirni: čak 78% vazduha koji udišemo čini azot.
Hrana u frižideru - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
DRUŠTVO
Deset namirnica koje nikada ne treba da zamrzavate
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala