- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

NASA želi svoje bubašvabe i mesečevu prašinu nazad

CC0 / / Mesec
Mesec - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
Pratite nas
Američka svemirska agencija je zatražila od bostonske aukcijske kuće RR da zaustavi prodaju mesečeve prašine prikupljene tokom misije „Apolo 11“ 1969. godine, kojom su kasnije hranjene bubašvabe tokom eksperimenta sa ciljem da se utvrdi da li lunarna stena sadrži bilo kakvu vrstu patogena koji predstavlja pretnju za zemaljski život.
Materijal, rekao je advokat NASA-e u pismu aukcionaru, i dalje pripada saveznoj vladi.
Materijal iz eksperimenta, uključujući bočicu sa oko 40 miligrama mesečeve prašine i tri leša bubašvaba, trebalo je da bude prodat za najmanje 400.000 dolara, ali je povučen iz bloka za aukciju, rekli su iz RR u četvrtak, prenosi B92.
„Svi Apolo uzorci, kako je navedeno u ovoj kolekciji predmeta, pripadaju NASA i nijednoj osobi, univerzitetu ili drugom entitetu nikada nije data dozvola da ih čuva nakon analize, uništenja ili upotrebljava na bilo koji način u bilo koju svrhu, posebno za prodaju ili individualni prikaz“, navodi se u pismu svemirske agencije od 15. juna.
Dalje se navodi: „Tražimo da više ne olakšavate prodaju bilo kog artikla koji je deo eksperimenta sa lunarnim tlom „Apolo 11“, tako što ćete odmah zaustaviti proces nadmetanja".
U drugom pismu od 22. juna, advokat NASA-e je zatražio od aukcijske kuće da sarađuje sa trenutnim vlasnikom materijala kako bi ga vratio saveznoj vladi.
Misija „Apolo 11“ vratila je više od 21,3 kilograma lunarnog kamena nazad na Zemlju. Nekima su hranjeni insekti, ribe i druga mala stvorenja da bi se videlo da li će ih to ubiti.
Bubašvabe koje su hranjene mesečevom prašinom smeštene su na Univerzitet u Minesoti gde ih je entomološkinja Marion Bruks secirala i proučavala.
„Nisam našla nikakve dokaze zaraznih agenasa“, rekla je Bruks, koja je umrla 2007.
Ona nije pronašla dokaze da je mesečev materijal bio toksičan ili da je izazvao bilo koje druge loše efekte na insekte.
Ali mesečev kamen i bubašvabe nikada nisu vraćeni NASA-i, već su izloženi u kući Bruksove. Njena ćerka ih je prodala 2010. godine i sada su ponovo na prodaji od strane pošiljaoca kojeg RR nije otkrio.
Nije neobično da treća strana polaže pravo na nešto što se prodaje na aukciji, rekao je Mark Zaid, advokat aukcijske kuće RR.
„NASA ima iskustvo u potrazi za predmetima koji se odnose na rane svemirske programe“, iako su bili nedosledni u tome, rekao je Zaid.
Po sopstvenom priznanju, NASA je u jednom od svojih pisama priznala da nije znala za prethodnu aukciju predmeta sa eksperimentalnim bubašvabama.
„Ranije smo sarađivali sa NASA-om i uvek smo sarađivali sa vladom SAD kada polažu pravo na predmete“, rekao je Zaid. Na kraju krajeva, zaključio je, žele da se ponašaju na odgovarajući način i zakonito.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala