- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Urednik Vikiliksa: Amerika proganja Asanža jer je otkrio istinu o njihovim greškama

© Sputnik / Džastin Griffits-Uillьяms / Uđi u bazu fotografijaDžulijan Asanž protest u Londonu
Džulijan Asanž protest u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
Pratite nas
Glavni i odgovorni urednik Vikiliksa Kristin Hrafnson ocenio je da je svima jasno da Džulijana Asanža politički progone Sjedinjene Američke Države, koje su se osetile poniženo jer je otkrivena istina o njihovim greškama.
„To je naš primaran posao u ovom trenutku i sve naše napore smo trenutno uložili u to“, rekao je Hrafnson i upozorio da slučaj Asanž može da ima velike posledice na slobodu medija.
On je naglasio da su sve velike medijske organizacije i novine u Velikoj Britaniji urednički osudile ekstradiciju – Dejli telegraf, Gardijan, kao i Dejli mejl.

„Reputacija Zapada i naročito Velike Britanije je uništena. Sada nemaju osnova da kritikuju nedostatak slobode medija u drugim zemljama kada nekoga ko je objavio teme od svetskog značaja drže u zatvoru u Londonu duže od tri godine“, ukazao je Hrafnson za Glas Srpske.

On je istakao i da ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel, koja je odobrila izručenje, nije slušala ni glasove respektabilnih političara iz sveta koji su tražili da se ovaj slučaj privede kraju.
Hrafnson je podsetio da su se za Asanža zauzeli Žan-Lik Melanšon, koji je na čelu levičarske koalicije u Francuskoj i koji je rekao da će, ako postane premijer, Asanž dobiti državljanstvo Francuske i da će zahtevati da ga isporuče toj zemlji.
Hrafnson kaže da je predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador izjavio da će zamoliti američkog predsednika Džozefa Bajdena da se pozabavi slučajem osnivača Vikiliksa, a slično je postupila i potpredsednik Argentine Kristina Kiršner.
Britanski ministar unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je 17. juna izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža SAD, koje ga terete po 18 tačaka optužnice, uključujući kršenje zakona o špijunaži.
Američke vlasti traže Asanža po 18 tačaka, uključujući optužbe za špijuniranje, koje se odnose na objavljivanje ogromnih količina poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša.
Vikiliks je ranije saopštio da će se Asanž žaliti na odluku o izručenju SAD.
Pristalica Džulijena Asanža sa posterom sa likom osnivača Vikiliksa, na protestu ispred suda u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
SVET
Odobreno izručenje Asanža Americi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala