Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Završen sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana, trajao više od tri sata /foto/

© AP Photo / Olivier MatthysSamit u Briselu
Samit u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
Pratite nas
Sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana u Briselu završen je nešto posle 13 sati, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odmah potom imao bilateralni susret sa predsednikom Francuske Emanuleom Makronom.
Sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana je trajao više od tri sata, a glavna tema razgovora je bila o načinima za jačanje integracije regiona u EU.
Sastanku su, osim Vučića, prisustvovali svi lideri zapadnobalkanske šestorke.
Najavljeno obraćanje lidera EU, Šarla Mišela i Ursule fon der Lajen i fransuskog predsednika Emanuela Makrona, odložen je za kasnije zbog dužine trajanja sastanka.
Uskoro sledi konferencija za medije predsednika Aleksandra Vučića, premijera Albanije i Severne Makedonije, Edija Rame i Dimitra Kovačevskog.
Predstavnici EU su pred ovaj sastanak poručili da je važno da se nakon 20 godina od davajanja EU perspektive zemljama Zapadnog Balkana proces njihovog pristupanja ”revitalizuje” kroz bržu integraciju zapadnobalkanskih partnera sa EU tokom procesa pristupanja.
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je dolazeći na sastanak sa EU liderima izjavio da je zahvalan na svemu što je EU učinila za region, ali i naglasio da će Zapadni Balkan nastaviti da se bori za sebe i svoju poziciju u okviru evroinetegracija.
Pred početak sastanka EU 27 i sa šest zapadnobalkanskih lidera, predsednik Srbije na kratko se susreo sa predsednikom Francuske, Emanuelom Makronom.
Očekuje se da se po završetku ovog sastanka medijima u Briselu obrate predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen, a nakon toga uslediće i zajednička konferencija za novinare predsednika Srbije i premijera Albanije i Sevrene Makedonje.
U nastavku dana i sutra, lideri EU 27 održaće svoj rednovni junski samit posvećen gepolitičkoj situaciji u Evropi, a očekuje se i da Ukrajina i Moldavija dobiju "zeleno svetlo" za status kandidata za članstvo u EU, preneo je Tanjug.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samitu u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
SRBIJA
„Dobiće odgovor“: Vučića u Briselu pitali da li očekuje kritike zbog neuvođenja sankcija Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala