Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Dobiće odgovor“: Vučića u Briselu pitali da li očekuje kritike zbog neuvođenja sankcija Rusiji

© AP Photo / Olivier MatthysPredsednik Srbije Aleksandar Vučić na samitu u Briselu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samitu u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Brisela pre početka Samita EU-Zapadni Balkan i poručio je da su prošla vremena u kojima slobodne i nezavisne države neko može da ucenjuje i pritiska.
„Mi smo došli ovde došli kod prijatelja, verujemo u evropsku budućnost Srbije i regiona. Zajedno ćemo se sa našim prijateljima iz regiona boriti za evropsku budućnost, ali poštujući sebe i verujući da zajednički možemo mnogo toga da uradimo. A to da smo uplašeni i da smo mi mnogo mali a neki su veliki - to ostavite za nekog drugog, to su priče za malu decu i davno su prošla ta vremena", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da je li uplašen zbog mogućih pritisaka.
Preneo je da je jutros razgovarao sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim, a na pitanje šta misli o bilateralizaciji pregovaračkog proces, ukazao je da je to Srbiji urađeno sa Prištinom, time što je dobila poglavlje 35.
„Ne mogu da kažem da je Kovačevski srećan. Videćemo šta će biti“, dodao je on.
Istakao je da je Severna Makedonija za Srbiju bratska i prijateljska zemlja i da sve što oseća Skoplje kao da osećamo u Beogradu.
Na pitanje novinara da li očekuje kritike zbog neuvođenja sankcija Rusiji, Vučić je kratko odgovorio: „Očekivao - ne očekivao, dobiće odgovor“.
"Srbija sedi na svojoj stolici i nisu vaš premijer i vaš predsednik oni koji će da vode politiku Srbije, već građani Srbije preko svog rukovodstva. Ali, im čestitam na tome što bi mnogo želeli da vode politiku Srbije. To pokazuje kakav je značaj Srbije i želim im sve najbolje", odgovor je Vučića na pitanje hrvatskog novinara kako gleda na to što su premijer i predsednik Hrvatske izjavili ranije da Srbija više ne može sedeti na dve stolice.
Na pitanje da prokomentariše to što je nemački kancelar Olaf Šolc rekao ranije da očekuje da Srbija prizna Kosovo, Vučić je kratko odgovorio:
"I ja sam njemu rekao, da mi to ne očekujemo".
Vučić se susreo na kratko sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, pre početka sastanka lidera EU i Zapadnog Balkana.
"Srdačan i prijateljski susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom pred početak samita u Briselu", objavio je Vučić na Fejsbuku, uz fotografiju sa Makronom.
Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski doneli su u sredu zajedničku odluku o učešću na samitu u Briselu.
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
SRBIJA
Šta će biti glavne teme sastanka lidera EU i Zapadnog Balkana sutra u Briselu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala