- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Planovi SAD i Izraela o zajedničkoj PVO protiv Irana vode u ćorsokak

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistri inostranih poslova Rusije i Irana, Sergej Lavrov i Amir Abdolahijan
Ministri inostranih poslova Rusije i Irana, Sergej Lavrov i Amir Abdolahijan - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
Pratite nas
Planovi SAD i Izraela o stvaranju jedinstvenog sistema protivvazdušne odbrane protiv Irana usmereni su na konfrontaciju, to je politika koja vodi u ćorsokak, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Mi, naravno, pratimo te ideje, o kojima govore naše američke kolege. Oni otvoreno govore o svojim namerama da sastave blok pojedinih arapskih država i Izraela i da tu grupu usmere protiv Islamske Republike Iran“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Teheranu, nakon razgovora s iranskim kolegom Amirom Abdolahijanom.
Ministar inostranih poslova Rusije je naglasio da to direktno protivreči naporima da se normalizuje situacija u tom regionu.
„Ista ta logika se vidi i u inicijativi da se stvori sistem protivazdušne, protivraketne odbrane na Bliskom istoku, to je logika podele, logika konfrontacije, a mi smo skloni logici ujedinjavanja“, naglasio je Lavrov.
Prema njegovoj oceni, inicijativa SAD na Bliskom istoku je primer pokušaja da se stvore vekovne linije podele, umesto da se traga za postizanjem ravnoteže interesa.
„To je politika koja vodi u ćorsokak“, zaključio je Lavrov.
Ruski ministar je naglasio da će Moskva nastaviti da insistira na tome da Zajednički sveobuhvatni plan dejstava u vezi s iranskim nuklearnim programom bude obnovljen u svojoj prvobitnoj konfiguraciji, u skladu s dokumentom koji je odobrio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija 2015. godine.
„Nastojaćemo i da se sankcije Iranu, koje protivreče sporazumu, budu ukinute. Nadamo se da će Vašington napraviti racionalni izbor, mada nismo uvereni u to“, rekao je Lavrov i dodao da Rusija i Iran, zajedno s drugim potpisnicima tog dokumenta, nastoje da se ispravi greška SAD, koje su istupile iz sporazuma i odbacile rezoluciju Saveta bezbednosti UN.

Iran će dati značajan doprinos jačanju ŠOS-a

Šef ruske diplomatije se osvrnuo i na proces priključivanja Irana Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS), ističući da veruje da on neće dugo trajati, kao i da Rusija pozdravlja tu odluku.
„U Samarkandu u septembru ove godine, na redovnom samitu ŠOS-a, biće potpisan memorandum, u kojem će biti jasno izložene pravni i vremenski okviri tog procesa, on ne bi trebalo dugo da traje“, rekao je ruski ministar.
Sergej Lavrov je naglasio da Rusija pozdravlja zvanični proces priključivanja Irana ŠOS-u kao punopravnog člana, koji je počeo prošle godine.
„Uvereni smo da će Teheran dati značajan doprinos jačanju Šangajske organizacije za saradnju kao jedan od ključnih centara višepolarnog svetskog poretka koji se formira“, rekao je Lavrov.

Rusko-iranska saradnja obara rekorde

Prema rečima Lavrova, rusko-iranska trgovinska saradnja dostiže rekordni nivo, bez obzira na sankcioni pritisak zapadnih zemalja, a tendencija rasta se nastavlja.
Lavrov je istakao da je prošle godine trgovinska razmena dve zemlje zabeležila rekordni rast, koji je premašio 80 odsto, odnosno četiri milijarde dolara.
„Ove godine tendencija se nastavlja, a mi ćemo učiniti sve da je održimo“, rekao je Lavrov.
Prema njegovim rečima, Rusija i Iran su pronašli načine da sarađuju u sferi energetike uprkos sankcijama.
„Saradnja Rusije i Irana u sferi energetike ima bogatu istoriju i dobru perspektivu. Kada je reč o bilateralnoj saradnji, uvek smo pronalazili rešenja za probleme u toj sferi, koji potiču prevashodno od nelegalnih dejstava SAD i njihovih satelita, koji su pokušavali na sve moguće načine da ograniče razvoj energetskog sektora Islamske Republike Iran, a sada pokušavaju da rade to isto kada je reč o razvoju naftno-gasnog sektora i transportu nafte i gasa iz Rusije“, rekao je Lavrov.
Ministar je naglasio da sadašnji bilateralni planovi Rusije i Irana već imaju konkretne obrise i da su usmereni na to da ne zavise od nezakonitog jednostranog mešanja bilo koje zemlje.
„Zajedno s Iranom radimo na stabilizaciji tržišta nafte i gasa i ovde, kako razumem, postoji potpuna saglasnost grupe Opek plus da je neophodno štititi interese Irana u daljem radu“, dodao je Lavrov.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
RUSIJA
Lavrov: Rusija garantuje bezbednost ukrajinskih brodova sa žitom do Bosfora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala