- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Drugi dan najvećeg štrajka železničara u Velikoj Britaniji

© AP Photo / Matt DunhamPutnici sa opremom za kampovanje ukrcavaju se u voz na železničkoj stanici Padington, u Londonu
Putnici sa opremom za kampovanje ukrcavaju se u voz na železničkoj stanici Padington, u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
Pratite nas
Oko polovine železničke mreže u Velikoj Britaniji danas je zatvoreno. Međutim, londonski metro radi kao i obično, pošto njeni radnici ne učestvuju u štrajku danas. Operateri su upozorili Britance da će usluge biti prekinute između 7.30 i 18.30 sati.
Masovni štrajkovi na železnici u Ujedinjenom Kraljevstvu počeli su 21. juna, označavajući najveći industrijski protest u zemlji u poslednjih 30 godina. Hiljade železničkih radnika istupilo je, dovodeći zemlju u kolaps jer transportno osoblje zahteva bolje uslove rada.
Očekivalo se da će razgovori između sindikata i vlade da se izbegnu novi štrajkovi održati u sredu, ali „nikad zapravo nisu počeli“, saopštila je državna kompanija „Netvork rejl“. Generalni sekretar sindikata Mik Linč je za neuspele pregovore okrivio sekretara za saobraćaj Granta Šapsa.
„Uprkos najboljim naporima militantnih sindikalnih lidera da našu zemlju dovedu do zastoja, jasno je da ovonedeljni štrajkovi nisu imali željeni efekat jer je više ljudi moglo da radi od kuće. Međutim, previše vrednih porodica i preduzeća bili su nepravedno pogođeni odbijanjem sindikata da se modernizuje“, rekao je sekretar za saobraćaj.
Sindikati zahtevaju bolje uslove rada za zaposlene u transportnom sistemu, posebno povećanje plata od najmanje sedam odsto za članove RMT-a. Vlada tvrdi da bi sindikat trebalo da reši to pitanje direktno sa poslodavcima.
© AP Photo / Matt DunhamPutnici sa opremom za kampovanje ukrcavaju se u voz na železničkoj stanici Padington, u Londonu
Putnici sa opremom za kampovanje ukrcavaju se u voz na železničkoj stanici Padington, u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2022
Putnici sa opremom za kampovanje ukrcavaju se u voz na železničkoj stanici Padington, u Londonu
Britanski premijer Boris Džonson osudio je štrajkove kao „pogrešne i nepotrebne“, podsećajući kako je vlada podržavala železničku industriju sa „hiljadama i hiljadama funti“ tokom pandemije. Sada, prema rečima premijera, štrajkovi ne utiču samo na imenovanja i planove ljudi, već i štete preduzećima koja se bore da se oporave nakon pandemije, prenosi međunarodni Sputnjik.
Nacionalni štrajk železničara u Velikoj Britanija - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
SVET
Počeo najveći štrajk železničara u Velikoj Britaniji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala