- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljska se pohvalila: Puna su nam skladišta gasa

© AP Photo / Alik KepliczCevi za tranzit gasa u kompresorskoj stanici Rembelščizna u blizini Varšave u Poljskoj
Cevi za tranzit gasa u kompresorskoj stanici Rembelščizna u blizini Varšave u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
Pratite nas
Poljska je „u stanju da preživi“ bez isporuka ruskog gasa u Evropu, jer su skladišta gasa u zemlju već 100 odsto popunjena, saopštio je predstavnik poljske Vlade za stratešku energetsku infrastrukturu Pjotr Najmski.
„Mi možemo da preživimo bez isporuka ruskog gasa. Dugoročni ugovor sa 'Gaspromom' trebalo je da istekne krajem godine, u decembru, ali su prekinuli isporuke već u aprilu. Mi možemo da zadovoljimo naše unutrašnje potrebe za gorivom, naša skladišta su već 100 odsto popunjena“, rekao je Najmski tokom foruma u kome su učestvovali i predstavnici EU i SAD , a koji je bio posvećen situaciji oko Rusije i Ukrajine.
Poljski zvaničnik je dodao da nacionalna infrastruktura omogućava da zemlja uvozi gas iz drugih država.
„Gasprom“ je 27. aprila obustavio izvoz gasa bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj kompaniji PGNiP zbog toga što isporuke energenta nisu platile u skladu s novom šemom isplate u rubljama.
Evropska komisija je nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini razradila plan „RiPauerEU“ koji predviđa smanjenje uvoza ruskog gasa za oko 100 milijardi kubnih metara do kraja godine, odnosno za dve trećine. Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, EU je 2021. godine uvezla 155 milijardi ruskog gasa, što čini 45 odsto ukupnog uvoza i 40 odsto ukupne potrošnje gasa u Evropi.
Objekti gasovoda „Jamal-Evropa“ u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
RUSIJA
Poljska počela da dobija ruski gas preko virtuelnog reversa iz Italije i Francuske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala