- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

NASA planira da izgradi nuklearne reaktore na Mesecu

CC0 / / Mesec
Mesec - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
Pratite nas
NASA bi želela da ima nuklearne reaktore za lunarne i planetarne ekspedicije, objavila je američka svemirska agencija, najavljujući tri ugovora za razvoj dizajna do kraja decenije, u partnerstvu sa Ministarstvom energetike. Vojno-industrijski gigant „Lokid Martin“ jedna je od kompanija uključenih, zajedno sa nuklearnim veteranom „Vestinghausom“.
NASA se nada da će imati dizajn za „površinski sistem fisije“ koji će biti spreman za lansiranje do kraja decenije. Džon Vagner, direktor Nacionalne laboratorije DOE u Ajdahu, rekao je da je projekat „veoma ostvariv prvi korak ka uspostavljanju nuklearne energije SAD na Mesecu“.
Svaki od tri dvanaestomesečna ugovora vredan je pet miliona dolara i finansiraće početne koncepte dizajna za sistem fisione energije od 40 kilovata, sa zahtevom da traje najmanje 10 godina u nemilosrdnom okruženju Meseca. Ako se uspešno pokažu na površini Meseca, reaktori bi mogli da se koriste za eventualnu misiju na Mars, saopštila je NASA.
„Razvijanje ovih ranih dizajna će nam pomoći da postavimo osnovu za pokretanje našeg dugoročnog ljudskog prisustva na drugim svetovima“, rekao je Džim Rojter iz Direkcije za misiju svemirske tehnologije NASA.
„Fisijski sistemi su relativno mali, laki i mogu da obezbede „kontinuiranu snagu bez obzira na lokaciju, raspoloživu sunčevu svetlost i druge prirodne uslove životne sredine“, saopštila je svemirska agencija. NASA se takođe nada da će dobiti „kritične informacije“ iz nuklearne industrije koje bi mogle dovesti do razvoja sistema atomskog pogona za misije istraživanja dubokog svemira, prenosi RT.
Ugovori su deo programa „Artemida“, američke inicijative za povratak na Mesec. Dobio je ime po sestri bliznakinji Apolona, grčkog božanstva po kome je nazvan prvi američki snimak na mesec. Prvobitni planovi su predviđali da se prvo sletanje obavi 2024. godine, ali je prošle godine NASA rekla da više nije na putu da to postigne, navodeći nedostatak sredstava.
U martu je NASA objavila plan da spusti ljude na Mars do 2040. Manje od nedelju dana kasnije, morala je da otkaže testiranje svemirske letelice „Artemide“ zbog tehničkih problema.
Umetnički prikaz egzomeseca - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkrivene dve super-Zemlje u orbiti oko obližnje zvezde
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala