- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkrivene dve super-Zemlje u orbiti oko obližnje zvezde

CC BY 2.0 / Flickr/Hubble ESA / Umetnički prikaz egzomeseca
Umetnički prikaz egzomeseca - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Pratite nas
Naučnici su otkrili dve stenovite planete koje kruže oko relativno bliske patuljaste zvezde. Njihova veličina je najmanje dva puta veća od naše planete i jedna od njih ima mineralni sastav sličan Zemlji.
Međunarodni tim astronoma otkrio je dve egzoplanete, koje kruže oko patuljaste zvezde HD 260655, 33 svetlosne godine od Zemlje. Takozvane super-Zemlje otkrivene su upoređivanjem astronomskih tranzitnih signala, što je omogućilo timu naučnika da odredi njihovu fizičku veličinu.
Spektralni podaci pokazuju masu svemirskog tela prema brzini zvezde. Studija je otkrila da je unutrašnja egzoplaneta, HD 260655 b, oko 1,2 puta veća od Zemlje i dvostruko masivnija, i da kruži oko zvezde svakih 2,8 dana.
Dok je spoljna super-Zemlja HD 260655 c 1,5 puta veća i ima tri puta veću masu od Zemlje, ona takođe kruži oko zvezde svakih 5,7 dana. Astronomi su ukazali da su ove dve egzoplanete verovatno stenoviti svetovi.
Iako je zvezda oko koje kruže egzoplanete hladnija i tamnija od Sunca, blizina dva svemirska tela HD 260655 učinila bi ove svetove previše vrućim za život kakav poznajemo, rekli su istraživači, piše Sputnjik mundo.

„Smatramo da je taj opseg izvan zone pogodne za stanovanje, previše vruć da bi voda u tečnom stanju postojala na površini“, objasnio je Mišel Kunimoto sa Kavli instituta za astrofiziku i svemirske studije na Tehnološkom institutu u Masačusetsu (MIT).

S druge strane, sjaj zvezde pomaže u sprovođenju istraživanja ili drugih studija na obe planete. Ovo čini super-Zemlje idealnim kandidatima za istraživanje njihove atmosfere.

"Da li oko ovih planeta postoji atmosfera bogata isparenjima? Ima li znakova vode ili vrsta na bazi ugljenika? Ove planete su fantastični poligoni za takva istraživanja“, rekao je Kunimoto.

Naučnici kažu da će proučavanje ovih super-zemalja doprineti istraživanju vanzemaljskog života. Osim toga, ne isključuju postojanje drugih egzoplaneta koje kruže oko zvezde, zbog čega istraživači izražavaju optimizam u pogledu mogućnosti planete u naseljivoj zoni. Očekuje se da će obe egzoplanete istražiti svemirski teleskop „Džejms Veb“.
NLO - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kineski naučnici navodno otkrili signal od vanzemaljaca: Izveštaj brzo obrisan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala