- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Gasolova romantična priča vredna istorije /video/

© ARIS MESSINISMark i Pau Gasol
Mark i Pau Gasol - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
Pratite nas
Po prvi put u istoriji španskog sporta, jedan grad uspeo je da izbori plasmane u prvi rang fudbala i košarke u istom danu. To je Đironi uspelo i pošlo za rukom u 136 minuta razmaka. Interesantnija od te dve je košarkaška priča jer se radi o klubu koji je uspostavio i digao na noge niko drugi nego Mark Gasol.
Ne samo da je osnovao klub, već je bivši NBA igrač i predsednik i vlasnik i igrač. I igrao je u poslednjoj odlučujućoj utakmici uprkos povredi kolena.
Đirona je nadigrala Estudijantes sa 66:60 i tako se plasirala u ACB ligu po prvi put u kratkoj istoriji. Vlasnik i osnivač Đirone, Mark Gasol, dao je 11 poena i tome dodao osam skokova, četiri ukradene lopte i dve blokade za 28 minuta.
Gasol je igrao za Đironu od 2006. do 2008. godine, ali ovo sada zapravo nije taj klub, već novi koji je Gasol osnovao pod imenom Basket Đirona 2014. godine. Tim je ušao u drugu ligu 2020. godine, a sada je stigao čak do ACB lige sa sve Gasolom na čelu.
Da cela priča bude dodatno posebna govori informacija da je Pau Gasol, rođeni brat Marka Gasola, prisustvovao promociji Đirone u ACB ligu i gledao je mlađeg brata kako diže trofej.
Mark je igrao 13 godina u NBA ligi, najviše u Memfisu, a sa Torontom je osvojio šampionski prsten NBA lige. Ali, nije bilo odmora za Marka koji je odmah posle promocije prisustvovao skupu biznismena u Đironi gde je tražio finansijsku podršku za svoj klub.
Očigledno se razmišlja sada u stilu – šta dalje? Izboren je plasman u ACB ligu, ali tu nije kraj.
To ne znači da se uspeh u Đironi nije dobro proslavio. Posle istorijskog uspeha hiljade ljudi izašle su na ulicu i pozdravili su i fudbalere i košarkaše, a posebne ovacije dobio je upravo Mark koji se svima obratio sa balkona.
Sjani Gasol, iako ima 37 godina, sezonu je završio sa 14,8 poena, 8,6 skokova, tri asistencije i prosečnim indeksom 23,5. Šutirao je čak 46% za tri poena. Sa njim u timu Đirona je imala skor 16-2, a bez njega 5-10. Zato i ne čudi MVP priznanje završnice sezone koje je dobio.
Kada je delovalo da će se oprostiti od košarke prošlog novembra, 37-godišnji Gasol je objavio da će se pored vlasničkih poslova u Đironi baviti i igranjem. Iako je odigrao 891 meč u NBA ligi, u njemu je ostalo želje da tim iz svog grada uvede svoj tim u prvu ligu.
U tome je i uspeo na kraju.
Predsednik CSKA Andrej Vatutin - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
SPORT
CSKA predstavio Rajkovića, Vatutin najavio: Možda dođemo u Srbiju, ali i srpski klubovi u Moskvu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala