- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Engleski revizionizam istorije – čak i u fudbalu

© Sputnik / Lola ĐorđevićFudbalska lopta
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
Pratite nas
Kristal Palas, engleski premijerligaš, i zvanično je promenio godinu osnivanja i tako je postao najstariji profesionalni fudbalski klub na planeti. Na taj način Ostrvo je odradilo svojevrsni revizionizam istorije kada je fudbal u pitanju.
Englezi i fudbal – dobitna kombinacija. Ne naziva se Ostrvo tek tako kolevkom fudbala. Premijer liga je trenutno najjača liga na planeti, najveće zvezde igraju tamo za najveće sume. Najskuplja su prava na prenose utakmica, praktično Engleska i Englezi žive za fudbal.
Otuda i ne čudi što najstariji profesionalni klub, potiče iz Engleske još iz 19. veka.
Na grbu dresa kluba sa Selhrst parka, čije boje brani srpski internacionalac Luka Milijevojević (nekada je igrao Sađa Đani Ćurčić), dosad je bila ispisana 1905 godina, a to je izmenjeno na 1861. godinu, saopštila je PR služba Kristap Palasa, koji su još poznati i pod nadimkom Orlovi.
Tako je Kristal Palas postao najstariji profesionalni fudbalski klub na svetu.
Prethodno je epitet „dinosaurusa“ imao takođe klub iz Engleske, a reč je o Nots Kauntiju koji je osnovan 1862. godine za kojeg Fudbalski savez Engleske smatra da je najstariji.
Ipak, iz Kristal Palasa tvrde da imaju da je prvi evidentirani meč odigran 15. marta davne 1862. godine, kada su Orlovi poreženi od Foresta u Lejtonstonu. To je ujedno bila i prva zabeležena utakmica između dve ekipe koje su formirale FA Engleske.
Ali, ni Kristal Palas, ni Notingem, nisu najstariji fudbalski klubovi jer je pre njih osnovan Šefild, samo što ne spada u kategoriju profesionalni, jer se radi o amaterskom klubu iz neprofesionalne lige.
Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
SPORT
Orlovi, pokažite im da greše!
Ribus i Ismajila Sar - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
SPORT
Poljaci se odrekli Ribusa jer je ostao u Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala