- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Patrušev: Ukrajina je mogla da postane platforma za biološko i nuklearno oružje

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
Pratite nas
Ukrajina je pod kontrolom SAD pumpana naoružanjem, a mogla je da postane i platforma za stvaranje biološkog i nuklearnog oružja, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev tokom savetovanja o pitanjima nacionalne bezbednosti na severo-zapadu Rusije, koje je održano u Kalinjingradu.
Prema njegovim rečima, od 2014. godine SAD su praktično uspostavile kontrolu nad tom zemljom i rukovodile politikom kijevskih vlasti.
Ukrajina je pumpana naoružanjem, na njenoj teritoriji su redovno održavane vojne vežbe NATO-a, pojačano su se učvršćivale pozicije neonacističkih snaga, razvijalo se rusofobno nacionalističko raspoloženje, naveo je Patrušev.
„Donjecka i Luganska Narodna Repubika, koje nisu saglasne s politikom kijevskog režima, bile su stalna meta ukrajinskih projektila. I ne samo to, pojavila se realna opasnost od toga da se u Ukrajini razvije nuklearnog i biološko oružje“, rekao je Patrušev.
On je upozorio na to da zemlje Zapada na čelu sa SAD snabdevaju nacionalističke bataljone u Ukrajini obaveštajnim podacima i naglasio da su Vašington i njegovi saveznici ciljano zaoštravali situaciju u Ukrajini, zbog čega je Rusija bila prinuđena da pokrene specijalnu vojnu operaciju kako bi zaštitila ljude od genocida neonacista i osigurala neutralni status Ukrajine.
„Strahujući od propasti ukrajinskih nacionalista, zemlje kolektivnog Zapada na čelu sa SAD su organizovale isporuke naoružanja i vojne tehnike, obezbedili priliv vojnih savetnika i stručnjaka u Ukrajinu, a nacionalističkim bataljonima i sada daju obaveštajne podatke. A povrh svega svoja dejstva pravdaju nečuvenim i gnusnim informacionim ratom protiv Rusije“, zaključio je Patrušev.

Borba protiv Moskve – glavni motiv Vašingtona

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije je istakao da je borba protiv Moskve postala osnovni motiv koji određuje dejstva Vašingtona i njegovih saveznika i predložio da se razmotri tok realizacije Osnova državne pogranične politike Rusije u regionima Severozapadnog federalnog okruga.
„Aktuelnost ove teme je uslovljena time što se u vezi s uočenim jačanjem vojnog i obaveštajnog prisustva NATO-a u blizini ruskih granica u severozapadnom pravcu formiraju pretnje nacionalnoj bezbednosti u pograničnim područjima Rusije. Može se reći da je suprotstavljanje Rusiji postalo osnovni faktor koji utvrđuje politiku SAD i njihovih saveznika“, konstatovao je Patrušev.
On je, takođe, podsetio da Zapad već godinama ne uzima u obzir predloge Rusije za rešavanje ključnih pitanja, kao što su neširenje NATO-a na istok i nerazmeštanje vojne infrastrukture Severnoatlantske alijanse u blizini ruskih granica.
Patrušev je ukazao na to da je Vašington odlučio da s Moskvom ne vodi konstruktivni dijalog o strateškoj stabilnosti, nego da investira u vojno-politički sukob, u kojem posebnu ulogu ima Kijev.
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije je skrenuo pažnju na to da su SAD i njihovi saveznici ciljano razarali arhitekturu međunarodne bezbednosti, istupajući iz sporazuma o protivraketnoj odbrani, o raketama srednjeg i malog dometa, o otvorenom nebu, kao i da su odbijene ruske inicijative da se zaključi Sporazum o evropskoj bezbednosti, prema kojem nijedna država ne može da jača sopstvenu bezbednost na račun drugih zemalja.

„Može se zaključiti da su SAD, odustavši od toga da s Rusijom vode konstruktivni dijalog u sferi strateške stabilnosti, stavile ulog na vojno-politički sukob s Rusijom. Osnovnu ulogu u tom suprotstavljanju Anglosaksonci su dali Ukrajini“, konstatovao je Patrušev.

Prema njegovim rečima, zaštita ruskih granica mora biti pojačana s osvrtom na nove pretnje, među kojima je i moguće stupanje Finske i Švedske u NATO.
„U vezi s formiranjem novih pretnji usled mogućeg stupanja Finske i Švedske u NATO, prekida pogranične saradnje evropskih zemalja s našom zemljom, kao i u vezi s odsustvom zvanične demarkacije državne granice Rusije i Estonije potrebno je usvajanje dodatnih mera za poboljšanje snaga i sredstava koji štite državnu granicu“, naglasio je Patrušev.
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
RUSIJA
Patrušev: Odgovor Moskve na blokadu Kalinjingrada ozbiljno će pogoditi stanovništvo Litvanije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala