- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Patrušev: Odgovor Moskve na blokadu Kalinjingrada ozbiljno će pogoditi stanovništvo Litvanije

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
Pratite nas
Moskva će ubrzo odgovoriti na odluku Viljnusa da blokira transport ka Kalinjingradskoj oblasti, a žitelji Litvanije će ozbiljno osetiti na svojoj koži posledice tih mera, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev na savetovanju o aktuelnim pitanjima bezbednosti na severo-zapadu Rusije, koje je održano u Kalinjingradu.
Nikolaj Patrušev je konstatovao da se situacija u toj pograničnoj oblasti formira u uslovima jačanja „vojnog i obaveštajnog prisustva NATO-a u blizini državnih granica Rusije, kao i pod uticajem neverovatnog političkog, informacionog i ekonomskog pritiska Zapada“.
„Poslednji primer je blokada koju je Litvanija uvela po nalogu zapadnih zemalja, narušavajući norme i principe međunarodnog prava, tranzita brojnih vidova robe preko svoje teritorije ka Kalinjingradskoj oblasti. Taj primer pokazuje da se ne može verovati ne samo usmenim saopštenjima Zapada nego i pismenim. Rusija će na takva neprijateljska dejstva definitivno reagovati. Odgovarajuće mere se analiziraju u međuresornom formatu i biće usvojene uskoro. Njihove posledice će imati ozbiljan negativni uticaj na stanovništvo Litvanije“, naglasio je Paturšev.
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije se tokom radne posete Kalinjingradskoj oblasti sastao s gubernatorom Antonom Alihanovom i političkim predstavnikom predsednika u Severozapadnom federalnom okrugu Aleksandrom Gucanom, s kojima je razgovarao o saobraćajnoj dostupnosti tog regiona.
„Razmotreno je kako da se obezbedi neprekidno funkcionisanje energetskog sistema Kalinjingradske oblasti i problematika u vezi s održavanjem podvodne kablovsko-optičke komunikacije regiona s drugim subjektima Ruske Federacije“, rekao je novinarima sekretar uprave Saveta bezbednosti Rusije Evgenije Anošin.
Poseta Patruševa Kalinjingradskoj oblasti bila je planirana pre nego što je Litvanija ograničila tranzit u tom regionu i nije u direktnoj vezi s tom odlukom.
Litvanska železnica je prošle sedmice obavestila Kalinjingradsku železnicu da se prekida tranzit robe koja je pod sankcijama Evropske unije. Gubernator Alihanov je tim povodom rekao da je trajektni kompleks Kalinjingradske oblasti sposoban da prevozi robu kojoj je zabranjen tranzit kroz Litvaniju. Prevoz naftnih derivata u Kalinjingradsku oblast preko Litvanije se nastavlja, njihov tranzit nije ograničen do 10. avgusta.
Litvanija - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
RUSIJA
Litvanija: Nismo zainteresovani za eskalaciju oko Kalinjingrada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala