- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Litvanija: Nismo zainteresovani za eskalaciju oko Kalinjingrada

© Foto : PixabayLitvanija
Litvanija - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
Pratite nas
Litvanija nije zainteresovana za eskalaciju i ne bavi se blokadom Kalinjingradske oblasti, rekla je premijer te zemlje Ingrida Šimonite.
„Ne dešava se nikakva blokada Kalinjingrada, jednostavno od prošlog vikenda uvedene su sankcije za određenu robu koja je obuhvaćena sankcionim paketom, konkretno, tu su i crni metali, a železnica i učesnici sporazuma su obavešteni o uvođenju sankcija i da se ta roba ne može prebacivati i prevoziti“, rekla je Šimonite novinarima.
Tranzit sve ostale robe, koja nije obuhvaćena sankcijama, kao i putnika, u vezi s kojim postoji specijalni sporazum između EU, Rusije i Litavnije, se odvija, dodala je ona.
Prema njenim rečima, da postoji dobra volja Litvanije potvrđuje i to da nije raskinut ugovor o tranzitu putnika u situaciji kada Rusija nije mogla da ga plati zbog sankcija prema ruskim bankama.
Ona je rekla i da humanitarni tereti, pre svega hrana i lekovi, ne podležu zabrani.
Ranije danas, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Litvanija, zabranom tranzita robe železnicom u Kalinjingradsku oblast, pokazuje agresivno ponašanje.
„Oni se agresivno ponašaju, prešli su linije, čak su izašli iz okvira ponašanja koje je predviđeno međunarodnim pravom. Ponašaju se agresivno i neprijateljski“, rekla je Zaharova u emisiji „Solovjov lajv“.
Ona je navela i da Litvanija provocira i da će te provokacije naterati Moskvu da na odgovarajući način reaguje. Naglasila je da moraju da shvate ozbiljnost posledica zabrane tranzita robe u Kalinjingradsku oblast.
Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
RUSIJA
Blokada Kalinjingrada: Pet važnih činjenica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala