- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blokada Kalinjingrada: Pet važnih činjenica

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaKalinjingrad
Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Pratite nas
Litvanija je blokirala železnički prevoz pojedinih vrsta ruske robe u region Kalinjingrada. Vlasti u Viljnusu tvrde da se radi o robi koja podleže sankcijama EU u vezi sa krizom u Ukrajini, pa zbog toga ne može da prolazi kroz teritoriju EU, čak i kada ide iz jednog dela Rusije u drugi.

1. Zašto je to važno

Region Kalinjingrada je ruska najzapadnija eksklava (teritorija koja je sa svih strana okružena drugim državama), smeštena između Poljske i Litvanije duž baltičke obale. Njena pozicija u srcu Evrope omogućava lakši transport ruske robe u bilo koji deo bloka. Kao eksklava, teritorija koja pripada Rusiji, ali je geografski odvojena od matične zemlje, prema međunarodnom pravu ima garantovan potpuni pristup kopnenom delu svoje države. Zbog toga pojedini analitičari smatraju da je potez Litvanije da blokira pristup Rusiji svojoj teritoriji, do neke mere može da se smatra kao „casus belli“, odnosno razlog za objavu rata, piše RT.

2. Zašto je Litvanija blokirala transport

Prema navodima litvanskih zvaničnika, odluku su doneli pošto su dobili odobrenje Evropske komisije. Evropska unija uvela je niz sankcija protiv Rusije zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini. EU je, između ostalog, zabranila uvoz i promet brojnih vrsta ruske robe u Uniju. Potez Viljnusa navodno je sprovođenje ovih zabrana.

3. Da li je blokiran tranzit svih vrsta robe

Blokiran je samo prolaz za robu koja podleže sankcijama EU. U nju spada sirova nafta i naftni derivati, ugalj, metali, građevinski materijal, napredna tehnologija, proizvodi od stakla, neke vrste hrane i đubriva, alkohol...
Prema navodima guvernera Kalinjingrada Antona Alihanova, zabrana znači da bi čak 50 odsto sve robe namenjene Kalinjingradu moglo da bude blokirano.

4. Može li blokada da dovede do nestašica u Kalinjingradu

Ne nužno, pošto je prolaz preko Baltičkog mora i dalje otvoren za Rusiju. Prema navodima čelnika Kalinjingrada, kao i šefovima većine trgovinskih lanaca, region ima velike zalihe hrane i potrepština i neće patiti zbog zastoja u isporuci u narednih tri do šest meseci. Značajan deo proizvodnje mesa, mleka i ribe je stacioniran u samom regionu, a čelnica glavne luke u Kalinjingradu Elena Zajceva rekla je da ta oblast čak izvozi kukuruz, pšenicu i uljanu repicu poslednjih godina.

5. Ima li pretnje za turizam i putovanja

Za sada nema. Putnički vozovi iz matičnog dela Rusije do Kalinjingrada kroz Litvaniju zaustavljeni su još u aprilu, a četiri glavne ruske avio-kompanije održavaju letove Moskva-Kalinjingrad. Saobraćaju i morski trajekti, dok ruski zvaničnici navode kako rade na uvođenju putničkih morskih ruta kroz Baltik, piše RT.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
RUSIJA
Rusija dala Litvaniji ultimatum zbog transportne blokade Kalinjingrada
Ruski grad Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
RUSIJA
Litvanija o ograničenju tranzita robe u Kalinjingrad: Samo implementiramo sankcije EU
Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
RUSIJA
Ruski senator: EU mora da ukine blokadu Kalinjingrada ili će Rusiji biti „odrešene ruke“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala