- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novak je „ukrao“ Rodžerovu istoriju

© AP Photo / Pavel GolovkinNovak Đoković u finalu Vimbldona
Novak Đoković u finalu Vimbldona - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
Pratite nas
Posle 23 godine od prvog nastupa na Vimbldonu, Rodžer Federer ima procenat pobeda od 88, 2 odsto na londonskoj travi. Novak Đoković koji je prvi meč na prestižnom Grend slemu odigrao šest godina kasnije ima bolju statistiku i procenat od 88,8 odsto.
Davne 1999. godine Rodžer Federer po prvi put je izašao na londonsku travu kao 103. teniser sveta i izgubio u prvom kolu, možda ni ne sluteći da će ga u godinama koje slede pamtiti baš po Vimbldonu.
Dve godine kasnije zabeležio je prvi veliki uspeh pobedom nad Pitom Samprasom u četvrtom kolu, da bi 2003. podigao i prvi trofej na Vimbldonu pobedom nad Markom Filipusisom.
Od te godine kreću istorisjki podvizi i čuda Švajarca po kojim se najviše i pamti njegova karijera.
Od 2003. do 2007. godine Federer je zaredom osvajao Vimbldon, a u finalima su padali Endi Rodik i Rafael Nadal po dva puta.
Seriju je kratko prekinuo Nadal 2008. godine, ali je Rodžer ponovo podigrao trofej naredne godine.
Usledio je pad švajcarskog asa, a priliku je iskoristio Novak Đoković koji je 2011. igrao jednu od najboljih sezona u karijeri.
Godina iz snova za Novaka bila je začinjena ne samo peharom sa Vimbldona već i prvim mestom na ATP listi posle pobede nad Nadalom u finalu.
Prvi, istorijski susret Đokovića i Federera na Vimbldonu odigrao se konačno 2012. godine u polufinalu , a posle dramatičnih pet setova slavio je Rodžer.
Bio je to bolan poraz za Novaka, ali je priliku az osvetu dobio je već 2014. godine kada je takođe preživeo dramu u pet setova, ali ovoga puta sa srećnim krajem.
Od tog trenutka Novak je jasno stavio do znanja Rodžeru da preuzima njegovu slavu na travi što je i potvrdio posle njihovog narednog finalnog susreta već 2015. godine.
Iako je Federer poznat po Vimbldonu, Đoković je postao neprikosnoven na travnatoj podlozi.
U nikad napetijem duelu pobedio je Federera i 2019. godine na istom mestu i postavio skor od 3:1 u međusobnim duelima na travi.
Do ove godine Đoković ima 88,8 odsto uspešnosti na Vimbldonu, naspram 88,2 koje ima Rodžer. Uz to srpski as je iz 16 pokušaja došao do šest trofeja, dok je Švajcarac od 22 puta do pehara stigao osam.
Što dalje incplicira da Novak Đoković ima 37,5 odsto naspram 36,4 Rodžera Federera.
Brojevi jasno pokazuju da doskorašnji prvi reket sveta na čuvenoj londosnkoj travi ima bolju statistiku, a ima i priliku da napravi dodatnu razliku jer Federer ne igra ove godine na Vimbldonu.
Poslednji trofej na Vimbldonu Federer je osvojio 2017. godine pobedom nad Marinom Čilićem, da bi nakon toga uglavnom igrao četvrtfinala izuzev 2019. kada je igrao finale sa Đokovićem.
Zabolela je ta 2019. godina Rodžera pogotovo jer je neposredno pre Vimbldona osvojio Hale i to po rekordni deseti put.
Međutim, nije vredelo. Novak je i te godine igrao neverovatno i dokazao da je igrač koji se snalazi na svakoj podlozi zbog čega i jeste jedan od najvećih svih vremena.
Australijski teniser Nik Kirjos tokom meča protiv Dominika Tima na Australijan openu 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
SPORT
Najveća misterija svetskog tenisa – čak i za Đokovića /video/
Danil Medvedev i Novak Đoković (Novakov instagram) - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
SPORT
Medvedev beži Đokoviću – Filip sustigao Miomira
Aleksandar Zverev na turniru u Akapulku - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
SPORT
Zverev još ne zna da li će igrati na US Openu: „Neću da prođem samo par kola, želim titulu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala