- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIP Rusije: Oštar protest ambasadoru EU zbog Kalinjingrada; Ambasador: Nema govora o blokadi

© AP Photo / Alastair GrantZastava Evropske unije
Zastava Evropske unije  - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Rusije uručilo je oštar protest ambasadoru EU u Rusiji Markusu Edereru zbog toga što je antiruskima sankcijama Unije obuhvaćen i tranzit robe u Kalinjingrad. Ambasador, koji je bio pozvan na razgovor u Ministarstvo, tvrdi da nema govora o blokadi Kalinjingrada.
U saopštenju ruskog Ministarstva se navodi da je ambasadoru ukazano na nedopustivost takvih akcija kojima se krše odgovarajuće pravne i političke obaveze EU i koje vode ka eskalaciji napetosti.
Takođe je naglašeno da je neophodno obnoviti tranzit ili će uslediti uzvratne mere.
Ambasador EU u Rusiji je rekao da Litvanija ne preduzima jednostrane sankcije protiv Rusije, već realizuje sankcije Evropske unije. Ederer je na sastanku u Ministarstvu inostranih poslova Rusije zamolio da se ne zaoštrava situacija i da se pitanje tranzita u Kalinjingrad reši mirnim putem.

„Razgovarao sam sa zamenikom ministra inostranih poslova Rusije Aleksandrom Gruškom i tokom razgovora smo razmenili mišljenja na temu tranzita u Kalinjingradsku oblast preko Litvanije. Preneo sam jasan stav EU da nije reč o zabrani tranzita, niti o blokadi, kao i da se tranzit robe koja ne podleže sankcijama odvija neometano“, rekao je on.

Ranije je Litvanska železnica obavestila Kalinjingradsku železnicu da će 18. juna prekinuti transport robe koja potpada pod sankcije EU. Gubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov izjavio da Rusija razmatra odgovor na odluku Litavnije da značajno smanji železnički tranzit tereta u tu oblast iz drugih regiona Rusije, kao i da je odluka nezakonita i može imati dalekosežne posledice po Evropsku uniju.
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je rekla da Litvanija, zabranom tranzita robe železnicom u Kalinjingradsku oblast, pokazuje agresivno ponašanje.
Litvanija - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
RUSIJA
Litvanija: Nismo zainteresovani za eskalaciju oko Kalinjingrada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala