- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Koji znakovi otkrivaju da pijete previše vode

© Sputnik / Lola ĐorđevićSipanje vode u plastičnu flašicu
Sipanje vode u plastičnu flašicu - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
Pratite nas
Tokom toplih letnjih dana svi se trudimo da pijemo dovoljno vode, ali retko ko obraća pažnju na prekomeran unos tečnosti, koji takođe nije preporučiv.
Unos vode zavisi od toga gde živite, odnosno od klimatskih uslova, godišnjeg doba, telesne težine, zdravstvenog stanja i koliko ste aktivni.
Preporuka za dnevni unos tečnosti (uključujući vodu) iznosi tri litra za muškarce i 2,2 litra za žene, prenosi portal Kliks.ba.
Kod veće fizičke aktivnosti, viših temperatura, u vlažnom i toplom podneblju potrebno je uzimati dodatne količine vode. Unos vode treba povećati za vreme trudnoće i dojenja, kao i kod nekih zdravstvenih stanja (povišene telesne temperature, dijareje, povraćanja).
Dan započnite jutarnjom čašom vode (2 decilitra) i pijte je tokom dana. Čaša mlake vode ujutro podstiče probavu i pomaže jutarnjem pražnjenju creva.
Iako se retko događa da se pretera u ispijanju vode, to se može dogoditi sportistima koji će se svim silama truditi da unesu dovoljno tečnosti kako bi mogli ostvariti bolje rezultate. Prema pisanju „Heltlajn“ portala, osobe koje imaju bolesti bubrega, jetre ili srca mogu češće iskusiti preteranu hidrataciju.
Kada osoba konzumira prekomernu količinu vode i ćelije u mozgu počnu da bubre, a pritisak u lobanji raste. To uzrokuje prve simptome intoksikacije vodom, koji uključuju: glavobolju, mučninu i povraćanje.
Teži slučajevi intoksikacije vodom mogu proizvesti ozbiljnije simptome, kao što su: pospanost, mišićna slabost ili grčevi, povišen krvni pritisak, dvostruki vid, konfuzija i otežano disanje.
Jedan od signala da pijete više od preporučene dnevne doze vode je mučnina, a može se javiti i povraćanje, zbunjenost i dezorijentacija.
Ozbiljniji signali uključuju grčenje mišića ili osećaj slabosti u mišićima. Može doći i do gubitka svesti, a važno je da se u ovom slučaju obratite lekaru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala